Klatovy opět bavily vědou. Desítky expozic navštívili studující nejen ze základních a středních škol

Západočeská univerzita v Plzni se po roce vrátila do Klatov, aby zaplnila náměstí Míru a v rámci Dnů vědy a techniky představila fyziku, robotiku a další nejen technické disciplíny zábavnou a interaktivní formou. Návštěvníci se mohli těšit na expozice fakult i partnerů.

Vědu a techniku interaktivní formou letos představilo osm fakult. Nechybělo výzkumné centrum NTC, Comtes FHT ani Odbor celoživotního vzdělávání. Aby hravé vědy nebylo málo, dorazilo do Klatov také Techmania Science Centrum a Hvězdárna v Rokycanech a Plzni.

I přes občasné přeháňky bylo náměstí většinu času plné a účast v letošním roce byla znatelně větší. Návštěvníci základních a středních škol se zastavili u každého stánku, nicméně ty s interaktivní expozicí byly nejžádanější. Například expozice Fakulty elektrotechnické Vyrobte si elektřinu bavila. Návštěvníci si na vlastní kůži zkusili, jaké úsilí je třeba vynaložit na rozsvícení pěti žárovek pomocí jízdy na kole. V expozici Pro život a pro zdraví se žáci naučili nejen základům první pomoci, ale také se dozvěděli, jak předcházet úrazům, nebo si jen prohlédli sanitku.

Zpestřením byla hravá vědecká expozice, kterou připravilo Techmania Science Centrum. Děti si zde na vlastní kůži prohlédly a vyzkoušely pokusy s termokamerou, inženýrské aplikace a experimenty, a to vše pod mlhovým závojem tekutého dusíku. ‚‚Líbí se nám, že si tu můžeme všechno sami vyzkoušet. Nejvíce nás bavil pokus se zmrazeným balónkem," popisují tři studenti pátého ročníku místní základní školy.

Premiérovou expozici s názvem "Právní povědomí občanů jako sociální dovednost" si na dnech vědy a techniky v Klatovech připravila také Fakulta právnická. Návštěvníci se hravou formou edukovali o pojmech jako exekuce, žaloba a dalších právních termínech, které jsou použitelné pro každodenní život. Na své si přišli i fanoušci počítačových her, pro které si Fakulta pedagogická připravila interaktivní stanoviště, kde si návštěvníci mohli vyzkoušet, jak rychlé mají reakce při řešení hlavolamů a stavbě elektrických obvodů.

Na místě své expozice nabídly také lokální střední školy z Klatov. Gymnázium Jana Vrchlického zaujalo ukázkami jednoduchých pokusů z fyziky a chemie, SPŠ Klatovy pak hostila stanoviště plné interaktivních aktivit. "Návštěvníci si zde mohli vyzkoušet zábavnou formou různé hry, testovat své reakční schopnosti a procvičovat mozkové závity při řešení hlavolamů a stavbě elektrických obvodů," popisuje vystavovatelka SPŠ Klatovy Karolína Sýkorová. Nabídka byla připravena pro širokou věkovou skupinu od předškoláků po žáky devátých ročníků.

Všem návštěvníkům, vystavovatelům a partnerům děkujeme za účast.

Fotogalerii z akce naleznete ZDE


Galerie


Člověk a energie (FEL)

Zajímavá chemie (FPE)

Strojařina v akci (FST)

Technika, robotika, 3D tisk (Úhlava O.P.S.)

Exkurze do historie vývoje PC a počítačových her (FPE)

Strojařina v akci (FST)

Pro život a pro zdraví (FZS)

Vyrobte si elektřinu vlastní silou (FEL)

Zvuk (FEL)

Celouniverzitní

Petr Novák

18. 06. 2024