NEVÍDÁNO - výstava absolventů a absolventek ateliéru Keramika

07  -  28 Říjen

7. října, 14:00 - 28. října, 18:00

Galerie CoCO - Dobrš č.p.1

Absolventi Výstava

Ateliér Keramika Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara srdečně zve do Galerie CoCo, kterou najdete ve starobylé jihočeské vesničce Dobrš. V sobotu 7. října zde bude od 14 hodin otevřena výstava prací absolventů a absolventek tohoto ateliéru.

Vstup: SO - NE 14 - 18
Více informací na https://www.galerie-coco.cz/

Na výstavě bude představen výběr kvalifikačních prací, které vznikly během několika uplynulých let a které překračují rámec utilitárního keramického designu směrem k volnému umění: soše, konceptu a instalaci, a v nichž se design mísí s uměleckými objekty a s lehkostí stvrzuje současné postavení tohoto oboru mezi ostatními uměleckými formami.

Díla vystavujících absolventů a absolventek, vzniklá pod vedením Gabriela Vacha, jsou svým způsobem jedinečnými příklady sochařských dovedností a techniky těchto mladých umělkyň a umělců, a potvrzují jejich talent vyjadřovat myšlenky v tvarech a prostorových kompozicích.

Kvůli restrikcím spojenými s pandemií Covidu 19 bude moci veřejnost některé z vystavených děl vidět vůbec poprvé, i proto má výstava název NEVÍDÁNO.

Vedoucí ateliér a zároveň kurátor výstavy Gabriel Vach je výraznou osobou české keramické scény. Jeho diplomová práce byla Design centrem ČR označena jako Vynikající design 2003 a v rámci projektu Whitefruits získal i několik cen Designbloku. V současnosti pracuje společně s Evou Pelechovou pod hlavičkou Hidden Factory a již více jak deset let vede úspěšně ateliér Keramický design na ZČU v Plzni. Ve výstavní sezóně 2023 se vrací do Galerie CoCo v roli příležitostného kurátora, když v roce 2016 se zde prezentoval svojí výstavou keramiky a užitného designu s názvem „Atlas samomluvy“.

Vystavující autoři a autorky:

Tomáš Černý, Karolína Ester Kudláčková, Nonna Postolenko – Lorenz, Šárka Ištvánová, Tomáš Matějka, Jakub Kapr, Kateřina Kopecká, Karolína Ester Kudláčková, Viktorie Nácalová, Josefína Bakalářová, Veronika Zálešáková.


Nonna Postolenko – Lorenz

Je absolventkou FDU (2020) a UMPRUM (2022) z oboru keramiky. Umělkyně představuje porcelán jako něco neobvyklého a neočekávaného a začíná svoji samostatnou kariéru. V její tvorbě se do jednoho celku spojuje humor, kýč, vážná témata, naivitu a nostalgii. Její diplomová práce z FDU představuje oltář autorčiných alternativních životů tak, jak by se mohli odvíjet po absolutoriu.

Karolína Ester Kudláčková
Ve své diplomové práci se Ester ponořila zpět do světa čisté a ničím nezatížené radosti z tvorby, nechala svoje ruce hrát si s hlínou a pozorovala, co jí pod rukama vzniká a roste. Díky Covidu 19 a restrikcím s ním spojenými bude moci veřejnost tuto kolekci vidět naživo vůbec poprvé.

Tomáš Černý
Diplomová práce s názvem Do králičí nory se inspiruje Alenkou v říši divů L. Carrolla i jejím filmovým převyprávěním od J. Švankmajera.

Šárka Ištvánová
Kolekce Bau 2 byla navržena jako tvarová stavebnice, inspirovaná architekturou a její stavebností, která autorce umožnila vytvářet širokou škálu tvarů interiérových doplňků

Tomáš Matějka
V rámci diplomové práce vznikly tři verze nástěnných objektů, které se inspirovaly vizuálně asi nejvýraznějšími obdobími vývoje keramiky - řeckým černofigurovým stylem, italskou majolikou 16. století a japonským porcelánem.

Kateřina Kopecká
Lokální vlastnoručně natěžené a kultivované keramické suroviny, šetrné zacházení se zdroji, práce v malých sériích, kdy každý výrobek je v podstatě neopakovatelný originál. Diplomová práce Kateřiny Kopecké představuje site-specific design pro restauraci Mace v Táboře.

Jakub Kapr
Série váz vytvořená technikou inkrustace a její podobou hojně rozšířenou v oblasti korejského Icheonu. Této historické technice dává Jakub nový kabát, který odpozoroval z analogových a LED informačních panelů. Při komponování dekorů vycházel z díla Zdeňka Sýkory, prvopočátků počítačového umění, buněčných automatů a pixel artu.

Viktorie Nácalová
Série velkoformátových mís a táců, určených pro slavnostní tabule, k jejichž dekoraci Viktorie znovuobjevila o použila pozapomenutou techniku Macha. Ve chvílích, kdy zrovna neslouží svému praktickému účelu, zavěšené na zdi mohou tvořit středobod každého interiéru, které budou Vaši pozornost přitahovat podobně jako plápolající oheň v krbu.

Josefína Bakalářová
Z vystavených děl je tato série nejblíže pojmu design. Jak by vypadal soubor, který by si každý mohl vybírat a kompilovat podle svých praktických požadavků a svých estetických preferencí. Na to se snaží Josefína svou prací odpovědět.

Výstava potrvá do 28. 10. 2023 a je přístupna o víkendech, jinak na vyžádání na tel. 777 641 164.

Galerie


Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara

Lenka THOMAYER OPATRNÁ

07. 10. 2023, 14:00


15 Květen

hala Knihovny Bory, Univerzitní 18, Plzeň


Univerzitní knihovna

15. 05. 2024, 17:00

25 Duben

Univerzitní 26, EP 130


Fakulta strojní

25. 04. 2024, 12:00

11  -  02 Duben - Červen

Galerie města Plzně, nám. Republiky 40, Plzeň


Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara

11. 04. 2024, 17:00

11  -  12 Duben

Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara, Multilab (LS122)


Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara

11. 04. 2024