Nejkrásnější české knihy roku jsou ze Sutnarky

Absolventi Soutěž Úspěchy

V polovině června byly vyhlášeny ceny Nejkrásnější české knihy roku, které pořádá Památník národního písemnictví a MK ČR. Do 59. ročníku soutěže se přihlásilo 305 projektů. Významného úspěchu dosáhli studenti a absolventi Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara, kteří získali 3 ocenění.

V letošním ročníku soutěže Nejkrásnější české knihy roku dosáhli studenti a absolventi Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara významných úspěchů. Ovidiova kniha Proměny, ilustrovaná Filipem Šenkeříkem a graficky upravená Vojtěchem Lieblem, získala prestižní Cenu Vojtěcha Preissiga od Spolku českých bibliofilů. Absolventka Kateřina Puncmannová obdržela Cenu Památníku národního písemnictví a Uměleckoprůmyslového musea pro mladé úpravce do 30 let za svou autorskou knihu K 20, popisující její zkušenosti z psychiatrického oddělení a důležitost řešení osobních problémů.

Další ocenění, Cenu Arno Sáňky, si odnesla Barbora Kramná z ateliéru Grafický design, která ve své práci Femme spolupracovala s umělou inteligencí a tematizuje v ní ženskou otázku.

Na tutéž cenu byla nominována i autorská kniha Nejdelší cesta absolventa ateliéru Didaktická ilustrace Dominika Tyla, v níž autor kromě výtvarných dovedností zúročil také mimořádné znalosti historie a své literární schopnosti. V kategorii Kniha pro děti zaujala porotu kniha Ani holka ani kluk od Marto Kelbla, která se také dostala mezi nominované. Úspěch Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara podtrhly i další nominace – kniha profesora Mikoláše Axmanna nazvaná Děcko (v kategorii Bibliofilie a autorské knihy) a kniha Srdcovka absolventky Sutnarky Štěpánky Jislové (v kategorii Krásná literatura).

Slavnostního předávání cen se ujal ministr kultury Martin Baxa spolu s řediteli a předsedy významných kulturních institucí. Tato ocenění nejen vyzdvihují kvalitu práce studentů a absolventů Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara, ale také potvrzují její významné postavení v oblasti knižního designu a ilustrace v České republice.

Galerie


Foto: ateliér Grafický design a vizuální komunikace, MgA

Foto: ateliér Grafický design a vizuální komunikace, MgA

Foto: ateliér Grafický design a vizuální komunikace, MgA

Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara

Monika Bechná

23. 06. 2024