Mezinárodní konference DSMIE spojila výzkumníky v oblasti inženýrství

International Konference

75 účastníků ze 16 zemí z celého světa – tolik expertů z akademických a výzkumných institucí i průmyslu se potkalo na mezinárodní konferenci DSMIE, aby společně diskutovali o aktuálních trendech v inženýrství.

Fakulta strojní ZČU hostila v prvním červnovém týdnu mezinárodní konferenci DSMIE – International Conference on Design, Simulation, Manufacturing: The Innovation Exchange. V prostorách partnerské společnosti Daikin v Plzni na Borských polích se konal její 7. ročník. Hlavním organizátorem je ukrajinská Sumská státní univerzita, kromě Fakulty strojní se na organizaci podílela také společnost IATDI – International Association for Technological Development and Innovation.

Konference se zaměřuje na aktuální výzkumná témata v oblastech výrobního, materiálového a strojního inženýrství, na současné a budoucí trendy v konstruování strojů, modelování výrobních procesů a technologiích. Zdůrazňuje rostoucí roli inteligentních výrobních systémů, umělé inteligence a inovací v přechodu k udržitelným a odolným řešením v inženýrství.

Na oficiálním zahájení konference ve středu 5. června nechyběli hejtman Plzeňského kraje Rudolf Špoták, rektor Západočeské univerzity v Plzni Miroslav Lávička ani zástupci Fakulty strojní – děkan Vladimír Duchek a proděkan pro vnější vztahy a rozvoj Milan Edl.

„S univerzitou v Sumy jsme v rámci konference začali spolupracovat už v roce 2017,“ říká proděkan Edl. „Největším přínosem akce je příležitost k osobnímu setkání mnoha lidí z univerzit, výzkumných organizací i průmyslových podniků z řady zemí. Díky vzájemnému posílení již existujících kontaktů a navázání nových můžeme očekávat další rozvoj naší spolupráce. Jedna ze sekcí byla například zaměřená přímo na spojení ´business to science´ – spolupráci průmyslového a akademického sektoru,“ dodává Milan Edl. Mezi řečníky zmíněné sekce byl mimo jiné také Miroslav Zetek z Fakulty strojní s přednáškou o využití aditivní výroby kovů ve výrobě nástrojů.

Program konference zahrnoval přednášky, workshopy nebo výstavu průmyslových partnerů. Součástí programu byla také prohlídka Regionálního technologického institutu, výzkumného centra Fakulty strojní.

 

Galerie


Fakulta strojní

Kamila Kolářová

10. 06. 2024