Prezident se v Lánech setkal se zástupci rychle rostoucích firem. Byli mezi nimi i vědci ze ZČU

Úspěchy Věda Veřejnost

Plány více než 90 zástupců českých firem s potenciálem rychlého růstu si v pondělí 19. srpna na zámku v Lánech vyslechli prezident republiky Petr Pavel a Eva Pavlová. Výzkumníci ze ZČU jim představili projekt nextdrop pro hospodaření s vodou, adaptivní únikovou hru a projekt na skladování energie.

Hektolitry vody na napojení zvířat i zalévání rostlin spotřebuje denně plzeňská zoologická zahrada. Při takovém velkém odběru vody pak zákonitě vznikají úniky a byť se všichni snaží, jak mohou, s vodou se zachází nešetrně. Případ ZOO Plzeň byl prvotním impulsem a testovacím projektem pro pětici vědců z Fakulty elektrotechnické ZČU, kteří se začali zabývat otázkou - jak digitálně ohlídat udržitelné hospodaření s vodou? 

Dnes tam nepatrná krabička řídí sběr dešťové vody, dopouštění nádrží z hlubinných vrtů a i samotné čerpání z řeky Mže. Vše tak, aby ani kapka nepřišla na zmar. A právě o této technologii s názvem nextdrop vyvíjené studenty v rámci startup společnosti chtěli slyšet víc prezident Petr Pavel a Eva Pavlová. „Kromě představení našeho projektu jsem měl také možnost s panem prezidentem diskutovat o problémech a příležitostech transferu technologií z akademické sféry do sféry podnikové – jak přenášet výsledky výzkumu rychle a účinně do praxe. A pozval jsem jej na návštěvu ZČU," řekl František Mach, který je jedním ze zakladatelů nextdrop a zároveň také proděkanem pro vědu FEL.

Že na ZČU studují velmi talentovaní studenti se zápalem pro vědu, ukázal prezidentskému páru jednadvacetiletý student Fakulty ekonomické Filip Kouba, který se věnuje vývoji únikových her. Po návratu z Erasmu v Africe přišel s první adaptivní únikovou hrou svého druhu v Evropě. Hra s názvem Destinisco podle něj není jen technologická inovace, ale také inspirace pro studenty a mladé tvůrce, kteří chtějí realizovat své nápady. „Naše úniková hra se přizpůsobuje hráčům v průběhu času. Každý hádankový modul sbírá určitá data, ta se vyhodnocují a na jejich základě se mění a adaptuje příběh,“ popisuje Filip.

V neposlední řadě byl mezi pozvanými do Lán také Jiří Vrána z NTC ZČU. Ten je součástí týmu Pinflow Energy Storage, jehož součástí jsou vědci z NTC a VŠCHT. Pinflow tým se zabývá otázkou ukládání elektrické energie. Produktem startupu jsou vanadové redoxní průtočné baterie, které jsou nehořlavé, nevýbušné a umí oddělit kapacitu a výkon. I oni jsou zářným příkladem vědeckého týmu, který dokazuje, že objevy zdaleka nepatří za zdi univerzitních areálů. V předchozích letech totiž dokázali své myšlenky přetavit až do aplikace v průmyslu - tedy úspěšně implementovali první jednotku na uchovávání elektrické energie přímo v průmyslovém prostředí

„Jsem přesvědčen o tom, že jestli se nám něčeho nedostává, tak to není schopných a odvážných lidí, ale odvahy a vůle se do něčeho pustit. Nedostává se nám odvahy to podporovat, a naopak se dost často utápíme v tom, že si stěžujeme, hledáme důvody, proč něco nejde a proč bychom se měli něčemu vyhnout. A vy jste důkazem toho, že to tak rozhodně není, že je na čem stavět,” řekl v úvodu setkání prezident Petr Pavel.

Galerie


Prezident Petr Pavel a Fratišek Mach z FEL ZČU

Zdroj: Kancelář prezidenta republiky ČR

Celouniverzitní

Kancelář prezidenta republiky ČR, Andrea Čandová

20. 08. 2024