Francouzská jaderná energetika a její význam pro dekarbonizaci Evropy

16 Září

16. září, 14:00

Univerzitní 22, Plzeň, místnost UV 115b

Přednáška Věda Veřejnost

Zveme vás na přednášku, která se koná jako součást programu Jaderných dnů na ZČU.

Vstup: zdarma
Určeno pro: studující, zaměstnanci, veřejnost

Inženýrská akademie České republiky ve spolupráci s katedrou energetických strojů a zařízení Fakulty strojní ZČU zve na přednášku prezidenta francouzské poradenské společnosti NucAdvisor Jana Bartáka Francouzská jaderná energetika a její význam pro dekarbonizaci Evropy.

Elektřina z jádra představuje čtvrtinu elektřiny EU, což je nejvíce ze všech významných světových regionů a velmocí. Více než polovinu evropské jaderné elektřiny produkuje Francie se svými 57 reaktory. Odvážná politická a strategická rozhodnutí v letech po druhé světové válce a po ropné krizi na počátku 70. let minulého století, ve své době inspirovaná především cílem energetické nezávislosti Francie, nabývají nového významu v současné etapě ohrožení naší civilizace založené na fosilních palivech v důsledku bezprecedentních změn klimatu. Pro energetickou nezávislost a suverenitu Evropy má jaderná energie zcela zásadní význam. Francie je jedinou zemí EU a jednou z mála zemí na světě s vlastními technologiemi a průmyslem na výrobu reaktorů a všech klíčových komponent jaderné elektrárny a – což je na prahu nové éry rozvoje jaderné energetiky obzvlášť důležité – také celého palivového cyklu. Dokáže Francie a Evropa využít potenciál tohoto klíčového průmyslu v tvrdé globální konkurenci a vnést do něho potřebnou flexibilitu a inovace po desetiletích protijaderné ideologie? Záleží na tom její budoucnost.

Přednáška nabídne stručný přehled historie francouzské jaderné energetiky, její úspěchy, překážky i neúspěchy. Složitý a technicky nesmírně náročný průmysl byl vybudovaný na základě strategických politických rozhodnutí generacemi odborníků, bohužel se ale stal hříčkou ideologických zájmů a nezodpovědných politických kompromisů. Dozvíte se o složité genezi reaktoru EPR, o exportních ambicích francouzského jaderného průmyslu, o novém francouzské jaderném programu s modifikovaným reaktorem EPR2, o složitosti stavby nových reaktorů třetí generace ve srovnání s generací předchozí i o mnohých iniciativách ve vývoji pokročilých reaktorových technologií a malých modulárních reaktorů. Francie se po letech váhání připravuje navázat na úspěchy z minulosti, na konci první čtvrtiny 21. století je však vidí jedině v evropské dimenzi.

Na přednášku je potřeba se předem zaregistrovat.


Galerie


Fakulta strojní

Kamila Kolářová

16. 09. 2024, 14:00


18 Září

nádvoří Plzeňského Prazdroje


Celouniverzitní

18. 09. 2024, 16:00

20 Listopad

hala Knihovny Bory, Univerzitní 18, Plzeň


Univerzitní knihovna

20. 11. 2024, 17:00

09 Listopad

Faculty of Biology and Aninal Science, Wrocław University of Environmental and Life Sciences


Fakulta filozofická

09. 11. 2024

11 Září

Webinář proběhne online.


Univerzitní knihovna

11. 09. 2024, 11:00