Setkání EUPeace v Madridu. Zaměří se na společný výzkum a výuku devíti evropských univerzit

EUPeace Spolupráce Univerzita

Aliance evropských univerzit EUPeace se připravuje na podzimní setkání, které se uskuteční 26.-27. září na Comillas Pontifical University v Madridu. Představitelé členských univerzit se budou věnovat dalšímu vývoji aliance, jejímž hlavním posláním je podpora míru, spravedlnosti a inkluze v Evropě.

Poprvé v historii EUPeace se na setkání univerzitní aliance v Madridu sejde i Senát, který je složený ze zástupců všech klíčových zájmových skupin devíti členských univerzit (studujících, doktorandů a doktorandek, výzkumníků a výzkumnic i administrativních pracovníků a pracovnic). Schůze EUPeace Senate má být prostorem pro diskuse o budoucnosti aliance a zajistit, že při utváření jejího směřování budou zohledněny pohledy všech univerzit. Společně budou členové Senátu upřesňovat jeho roli a iniciativy až do dalšího setkání, které je naplánováno na duben 2025.

Členové vedení aliance (Governing Board and Steering Committee) budou diskutovat o jednom z hlavních cílů aliance. Tím je vytvoření čtyř specializovaných výzkumných partnerství, která se zaměří na aktuální globální výzvy, jako jsou bezpečnost a transformace konfliktů, klimatické vědy a spravedlivá transformace, inkluzivní zdravotní péče a migrace a lidská práva. Výzkumná centra propojí laboratoře a vědce z celé Evropy, kteří budou spolupracovat na projektech s přímým dopadem na podporu míru a spravedlnosti.

Mezitím se Education Board bude dál soustředit na doladění programu EUPeace European Track, který má za cíl přinést revoluci ve vzdělávání v rámci aliance. Program poskytne studentům ze všech oborů přístup k obsahu a vzdělávacím zkušenostem, které podpoří mezikulturní a interdisciplinární spolupráci. Po absolvování tohoto programu získají studenti hluboké teoretické i praktické znalosti o inkluzi, míru a spravedlnosti – tedy hlavních hodnotách aliance EUPeace.

Podzimní setkání nabídne také strategické debaty, kterých se zúčastní rektoři univerzit, prorektoři, akademičtí lídři, administrativní pracovníci a studenti, zaměřené na dlouhodobé řízení a strukturu aliance. Ústředním bodem těchto diskusí bude možnost vytvoření samostatného právního subjektu EUPeace, což by zajistilo dlouhodobou stabilitu a vliv aliance.

Západočeskou univerzitu v Plzni budou na jednáních zastupovat:
Miroslav Lávička, rektor ZČU, člen Governing Board 
Jiří Kohout, prorektor ZČU pro koncepci vzdělávání a záležitosti studujících, člen Education Board 
Josef Basl, prorektor ZČU pro strategii a rozvoj, člen Steering Committee
Magdalena Rousová, vedoucí International Office ZČU, členka Steering Committee
Pavel Karban – předseda Akademického senátu ZČU
Lukáš Sobotka – tajemník Akademického senátu ZČU, student postgraduálního studia
Jan Koloros - student postgraduálního studia 
Anna Vitáková, studentka Fakulty právnické, předsedkyně Studentského akademického senátu ZČU

Příští rok na přelomu srpna a září by podobné setkání výborů a komisí EUPeace měla hostit Západočeská univerzita v Plzni. Pro účastníky ZČU tak bude letošní akce v Madridu i příležitostí pro inspiraci k organizaci vlastního zasedání.

Galerie


Celouniverzitní

Andrea Čandová

24. 09. 2024