První ročník doktorandské filosofické konference propojil mladé akademiky z celé České republiky

Konference Studující Úspěchy

Perspektivy myšlení - takový podtitul nesl první ročník konference doktorandů v oboru filozofie. Mladí vědci se sešli v Praze ve dnech 12.–14. září 2024, v prostorách Akademického konferenčního centra Akademie věd ČR.

Prezentace výzkumů studentů a studentek doktorských programů z celé České republiky byly hlavním cílem konference, kterou společně organizovalo všech osm kateder filosofie z filosofických fakult v ČR, které garantují doktorské studijní programy. Záštitu jí poskytl Filosofický ústav Akademie věd ČR. Mezi zapojenými institucemi byla také katedra filozofie Západočeské univerzity v Plzni.

Iniciativa uspořádat konferenci vzešla od vedoucích filosofických kateder, přičemž pořádání akce si vzali na starost samotní doktorandi a doktorandky. Konference nabídla platformu pro prezentaci disertačních projektů a odborných výzkumů, a zároveň vytvořila prostor pro navázání nových kontaktů a sdílení zkušeností mezi mladými akademiky z různých univerzit. Je smutné, když naší doktorandi jsou důvěrně obeznámeni se zahraničními katedrami filosofie, a zároveň netuší, jak vypadá a funguje katedra filosofie ve vedlejším městě. Přitom právě tam vyrůstají jejich celoživotní souputníci v daném oboru.“ charakterizovala inspiraci pro uspořádání společné konference vedoucí katedry filozofie na FF ZČU Ludmila Dostálová.

Konferenci ve čtvrtek odpoledne slavnostně zahájil ředitel Filosofického ústavu Ondřej Ševeček a vedoucí Katedry filozofie FF Západočeské univerzity v Plzni Ludmila Dostálová. V průběhu tří dnů představilo více než 50 doktorandů, tedy téměř polovina všech studujích, svá témata, která reflektovala širokou škálu filosofických směrů a myšlenkových proudů. Diskutovalo se například o stoicismu, Anselmově díle Cur Deus homo, Kantovi, Nietzschovi, Deleuzovi, ale také o tématech, jako je estetika, etika a filosofie umělé inteligence. 

Myslím, že i přes nepříznivé počasí a malé změny v programu, proběhla konference hladce. Byla to skvělá příležitost seznámit se s kolegy a kolegyněmi z různých koutů republiky a dozvědět se o tom, čemu se věnují,“ hodnotí jedna z organizátorek Tereza Matějková z katedry filozofie v Plzni. „Po celou dobu tu panovala uvolněná a přátelská atmosféra mezi všemi, kteří dorazili, ať už se jednalo o studující, nebo akademiky či akademičky. Doufám, že se nám podaří tuto nově vzniklou tradici udržet,“ dodává na závěr. 

Konference by v budoucnu měla získat putovní charakter – podle organizátorů se příští ročník plánuje uskutečnit v Olomouci. Více informací o konferenci naleznete na oficiálních webových stránkách: https://perspektivy.flu.cas.cz

Galerie


Fakulta filozofická

Naděžda Hlaváčková

20. 09. 2024