Výstavy Čítanka české literatury 1989–2023 & Zakázaná literatura

01  -  31 Říjen

1. října, 17:00 - 31. října, 17:00

Studijní a vědecká knihovna Plzeňského kraje, Smetanovy sady 179/2, Plzeň

Spolupráce Veřejnost Výstava

Přijměte pozvání na výstavy, kterými Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara otevře doprovodný program letošního třetího ročníku Mezinárodního sympozia Jiřího Trnky. Výstavy se uskuteční ve Studijní a vědecké knihovně Plzeňského kraje a na panelech před budovou.

Vstup: volný
Určeno pro: veřejnost

Čítanka české literatury 1989–2023

Výstava ilustrací studentů a studentek ateliéru Didaktická ilustrace mapuje v rámci dvouletého projektu "Svoboda je můj domov" českou literaturu po Sametové revoluci. K realizaci tohoto záměru významně přispěl renomovaný literární kritik Radim Kopáč, který připravil 35 medailonů klíčových osobností současné české literární scény. Studenti a studentky následně vytvořili obrazová ztvárnění těchto literárních portrétů a doplnili je ilustrovanými ukázkami z vybraných děl. Na výsledné výstavě měla významný podíl mladá pedagožka a ilustrátorka Eva Bartošová, která všechna díla graficky upravila. Autorkou konceptu výstavy a konzultantkou ilustrací je vedoucí ateliéru Didaktická ilustrace a ilustrátorka Renáta Fučíková. Výstavu najdou návštěvníci v přízemí Studijní a vědecké knihovně Plzeňského kraje.

Zakázaná literatura

Výstava papírových objektů bude umístěna v prvním patře Studijní a vědecké knihovně Plzeňského kraje a připravili ji studující ateliéru Kniha a tvarování papíru, kteří se v rámci Mezinárodní sympozia Jiřího Trnky už druhým rokem věnují tématu „Svoboda je můj domov“. Jejich úkolem bylo vybrat z tvorby zpěváků, spisovatelů nebo básníků, kteří nemohli před rokem 1989 veřejně vystupovat, část jejich díla (píseň, báseň, povídku) a tu pak zpracovat jako prostorovou pop-up knihu. Při tvorbě pop-up knih se studenti zaměřili jak na technické zpracování, tak na výtvarnou stránku, včetně ilustrací a typografie. Výstava představuje knihy inspirované písněmi Karla Kryla, Jaroslava Hutky a dalších umělců. Autorkami tématu a konzultantkami byly Petra Soukupová a Eva Hudečková.

Na venkovních panelech před Studijní a vědeckou knihovnou Plzeňského kraje bude po celý říjen k vidění expozice Tažní ptáci. Výstava představuje soubor portrétů mimořádných postav středoevropských dějin, vědy, umění, architektury, podnikání či sportu a připomíná jejich dílo a odkaz. Migrace a život v exilu či diaspoře patří k fenoménům, které provázejí lidstvo celou jeho historií. Ať je to kvůli válce, klimatické změně, politické nestabilitě a perzekuci či obyčejné touze žít o něco lepší život, faktem zůstává, že lidé se stěhovali z místa na místo od nepaměti a budou v tom jistě pokračovat i v budoucnosti. V ateliéru Didaktická ilustrace vzniklo pod vedením Renáty Fučíkové 100 portrétů významných migrantů, kteří z Česka odešli do zahraničí nebo naopak do Česka přišli z ciziny a našli v něm nový domov. Svými krátkými komiksy se k nim pod vedením Marie Kohoutové připojili studenti ateliéru Komiks a ilustrace pro děti. Výstava byla vytvořena ve spolupráci s Českými centry.

Všechny tři výstavy jsou součástí projektu Jiří Trnka Intermational Symposium 2024, které se koná pod záštitou ministra kultury Martina Baxy a za finanční podpory statutárního města Plzně. Slavnostní zahájení výstav se uskuteční v úterý 1. října od 17 hodin.

Grafický design: Monika Škodová

Ilustrace: Petronela Prokopčáková

Galerie


Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara

Lenka Thomayer Opatrná

01. 10. 2024, 17:00


11 Září

Webinář proběhne online.


Univerzitní knihovna

11. 09. 2024, 11:00

20 Listopad

hala Knihovny Bory, Univerzitní 18, Plzeň


Univerzitní knihovna

20. 11. 2024, 17:00

27 Září

kampus Západočeské univerzity v Plzni


Celouniverzitní

27. 09. 2024

18 Prosinec

hala Knihovny Bory, Univerzitní 18, Plzeň


Univerzitní knihovna

18. 12. 2024, 17:00