Veleslavínské literární klání zná své vítěze. O výhru soutěžilo 85 prací

Soutěž Studující Úspěchy

Historicky první ročník literární soutěže Veleslavínské literární klání, VLK 2023, se uskutečnil v úterý 18. 6. Soutěž vyhlásila katedra českého jazyka a literatury jako součást oslav 75. výročí vzdělávání učitelů v Plzni.

Soutěž VLK 2023 byla určena pro studující fakultních a spolupracujících škol od 6. ročníku po ročníky maturitní. Zúčastnili se také studenti Fakulty pedagogické a učitelé základních a středních škol, kteří tvoří vlastní autorské texty.

Přestože se jednalo o vůbec první ročník soutěže, zájem o účast byl mimořádně vysoký. Do 17. listopadu 2023 bylo přijato celkem 85 soutěžních prací a na závěrečné slavnosti se sešlo více než 90 žáků, jejich rodičů a učitelů. Odborná porota, složená z členů katedry českého jazyka a literatury, poté vybrala vítězné práce v šesti věkových kategoriích.

Oceněné práce byly následně uspořádány do sborníku, který byl doplněn ilustracemi a úvodním odborným pojednáním autorky čítanek a pedagožky Ladislavy Lederbuchové.

Mnozí účastníci ocenili, že již nyní byl vyhlášen druhý ročník soutěže, jehož uzávěrka je stanovena na 17. listopadu 2024. Věříme, že se VLK stane tradiční akcí katedry českého jazyka a literatury FPE ZČU, která bude poskytovat prostor pro dialog nad texty začínajících autorů a nabízet příležitost k uměleckému vyjádření nejen jim, ale také jejich učitelům.

Fotografie z předávání ocenění jsou k dispozici na sdílené online galerii fakulty.

Galerie


Fakulta pedagogická

Růžena Písková

20. 06. 2024