Záchranářky a záchranáři FZS si vyměnili profesní zkušenosti na estonské Tallinn Health Care College

International Seminář Studující

5 budoucích záchranářů a záchranářek se za doprovodu vyučujících účastnilo týdenního mezinárodního programu v Tallinnu ve spolupráci s partnery z Estonska, Malty, Kypru a Turecka.

V polovině května dostali studenti a studentky záchranářství na Fakulty zdravotnických studií ZČU možnost vyjet do Estonska na Erasmus+ Blended Intensive Programme (BIP) na partnerské estonské univerzitě Tallinn Health Care College. Na společných workshopech si se studenty z Malty, Kypru Turecka a také Estonska vyzkoušeli mnoho různých situací orientované na témata jako například využití umělé inteligence v procesu učení a výuky, simulace zdravotnické záchranné služby, simulace v oblasti traumatologické péče a ergoterapie či simulace kamerou Go-pro.

Tématem BIP bylo Learning and Teaching in Technology-Rich Learning Environment in Nursing Curriculum“ a ještě před osobním setkáním a praktickou výukou se účastníci potkávali také online. I během online schůzek se učili mnohému novému. Bavili se o využití virtuální reality k přípravě záchranářů na události s hromadným neštěstím, věnovali se kritickému myšlení a technologiím, využití virtuální reality ke zvýšení emočních kompetencí studujících ošetřovatelství či posílení cílů udržitelného rozvoje prostřednictvím simulací inovativního ošetřovatelského vzdělávání.

Takto hodnotí přínos pětidenní cesty a celého intenzivního programu studentka 2. ročníku studijního oboru Zdravotnický záchranář Monika Wohlmuthová:

„V pondělí ráno nás čekalo milé přivítání na místní univerzitě Tallinna Tervishoiu Körgkool, kde jsme se seznámili s ostatními studenty z Malty, Kypru, Turecka a samozřejmě se studenty z Estonska. Čekal na nás velmi bohatý program, nejdříve jsme si prohlédli univerzitu. Z jejich vybavení a simulačních center jsme byli mile překvapeni. Také nás zaujala velice prostorná knihovna se studovnou. Studenti z Malty si pro nás připravili přednášku o dehydrataci, která byla velmi zajímavá. Zároveň jsme si připomněli i poznatky z anatomie a fyziologie.

V úterý přišla řada na nás, kde jsme ostatním státům prezentovali, jak to funguje na naší fakultě a zároveň jsme jim předvedli, jak se u nás řeší modelové situace. Studenti z Estonska nám ukázali učebnu pro ergoterapeuty, kde jsme si mohli vyzkoušet např. brýle s šedým zákalem, třes v ruce, jak se cítí lidé po cévní mozkové příhodě a mnoho dalších zajímavých činností.

Ve středu jsme se přiučili novým poznatkům ze zdravého stravování. Studentky z Turecka nás obohatili o tom, jak má probíhat správný debriefing a jaké máme možnosti.

Ve čtvrtek na nás čekala přednáška o umělé inteligenci. Dozvěděli jsme se mnoho nových poznatků, jak umělou inteligenci ve zdravotnictví využít. Následně jsme vyrazili na celodenní výlet do Mukri Bog, což je jedno z nejstarších rašelinišť v Estonsku. Všude kolem byla malá jezírka, v jednom z nich se někteří i vykoupali. Také zde byla čtrnáctimetrová vyhlídka, ze které byl krásný výhled na celé rašeliniště.

Poslední den jsme navštívili muzeum ponorek, kde jsme se rovněž rozloučili. Celý týden byl senzační, seznámili jsme se se studenty z ostatních zemí a zároveň jsme se dozvěděli, jak fungují jejich zdravotní systémy."

Galerie


Fakulta zdravotnických studií

Lucie Brůžková

23. 05. 2024