ZČU na olympijských hrách. Jak si v Paříži vedli naši studující?

Sport Studující Úspěchy

Olympijské hry v Paříži jsou za námi a tak se můžeme ohlédnout za výkony našich studujících ze Západočeské univerzity v Plzni. Pojďme se podívat na jejich výsledky a úspěchy.

Letošní olympijské hry byly vyjímečnou událostí nejen pro samotnou Paříž, která největší světovou sportovní akci hostila již potřetí, ale zejména pro všechny účastníky a účastnice napříč celým světem. Letos se rozdávaly medaile celkem ve 32 sportech a 329 disciplínách, a mezi těmi, kdo bojoval o cenné kovy, bylo i 6 studujících ze Západočeské univerzity v Plzni. Účast na olympiádě pro ně byla vyvrcholením měsíců, ba dokonce let tvrdé přípravy a soutěžení. Pojďme se ohlédnout za jejich výsledky: 

Tereza Hrochová – 26. místo v maratonu
Tereza je vytrvalkyně s domácími tituly z půlmaratonu, krosu a běhu do vrchu. Na olympijských hrách letos závodila v maratonu a doběhla si pro skvělé 26. místo. Vylepšila si tím svůj výsledek z posledních her v Tokiu, kde zaběhla 58. místo.

Tomáš Němejc – 33. místo v běhu na 200 metrů
Tomáš, dvojnásobný mistr republiky a student Fakulty právnické, se zůčastnil běhu na 200 metrů. I přes silnou konkurenci se mu podařilo probojovat mezi 33 nejlepších sprinterů světa. Tento výsledek je pro Tomáše dalším krokem v jeho kariéře a ukazuje, že má potenciál se v budoucnu stále zlepšovat.

Marie Horáčková – 17. - 32. místo v lukostřelbě
Marie z Fakulty pedagogické je několikanásobná mistryně republiky v lukostřelbě a také loňská mistryně světa. Ačkoliv se jí nepodařilo postoupit mezi elitní střelce, její výkon byl solidní a opět potvrdila, že je jednou z předních lukostřelkyň v Česku. 

Adéla Holubová – 31. místo v cross country
Studentka Fakulty zdravotnických studí a rodačka z Touškova na hrách soutěžila v disciplíně horských kol cross country. I přes silnou konkurenci cyklistek z celého světa si nakonec dojela pro úctyhodné 31. místo. 

Matěj Rampula – 14. a 23. místo ve střelbě
Matěj je studentem Fakulty aplikovaných věd soutěžil ve dvou střeleckých disciplínách - rychlopalné pistoli a vzduchové pistoli. V rychlopalné pistoli se umístil na pěkném 14. místě a ve vzduchové pistoli na 23. místě.

Jan Louda – druhé kolo v badmintonu
Honza z Fakulty aplikovaných věd soutěžil v badmintonu. V prvním kole zvítězil s přehledem nad Urielem Francisco Artigem ze Salvatoru. Ve druhém kole však narazil na Singapurského šampiona Keana Yew Loha a po prohře 13:21, 10:21 se s turnajem rozloučil. Honza se ukázal jako velký bojovník, který má do budoucna velký potenciál. 

Studující se na olympijských hrách předvedli v dobrém světle a zaslouží si velké uznání. Jejich úspěchy jsou důkazem, že spojení akademického vzdělání a sportu na té nejvyšší úrovni je možné a může přinášet vynikající výsledky. 

Celá univerzita je na své sportovce hrdá a těší se na jejich další úspěchy v budoucnu! 

Galerie


Badmintonista Jan Louda

Lukostřelkyně Marie Horáčková

Pistolař Matěj Rampula

Bikerka Adéla Holubová

Celouniverzitní

Petr Novák

12. 08. 2024