Nominace na Nejkrásnější české knihy obsadili vyučující, studující i absolventi Sutnarky

Absolventi Soutěž Úspěchy

Výtvarná komise prestižní soutěže Nejkrásnější české knihy roku a porota výroční ceny Zlatá stuha nominovala na letošní ceny několik publikací pedagogů, studentů a absolventů Sutnarky. Mezi nominovanými jsou také pedagogové prof. akad. mal. Mikoláš Axmann a akad. mal. Renáta Fučíková.

Výtvarná komise odborné poroty soutěže Nejkrásnější české knihy roku, kterou pořádá Muzeum literatury společně s Ministerstvem kultury, nominovala na letošní ceny několik knih vytvořených vyučujícími, studujícími i absolventy Sutnarky. V kategorii Bibliofilie a autorské knihy byl za svou knihu Děcko navržen prof. akad. mal. Mikoláš Axmann. Kniha nechyběla ani na přehlídce Grafika roku, která proběhla v Císařské konírně Pražského hradu.

Na cenu Arna Sáňky ve studentské kategorii může dosáhnout kniha Nejdelší cesta absolventa Dominika Tyla, v níž autor kromě výtvarných dovedností zúročil také mimořádné znalosti historie a své literární schopnosti. Porotu kategorie Literatura pro děti a mládež oslovila kniha Ani holka, ani kluk Marto Kelbla a v kategorii Krásná literatura Srdcovka absolventky Štěpánky Jislové.

Slavnostní vyhlášení cen proběhne 12. června od 18 hodin v prostorách Vysoké školy uměleckoprůmyslové v Mikulandské ulici na Praze 1.

Na konci dubna byly zveřejněny také nominace na výroční cenu Zlatá stuha, kde mají grafické ateliéry několik želízek v ohni. V Literární části (kategorie Literatura faktu pro děti a mládež) opět zabodovala Ani holka, ani kluk Marto Kelbla, ve Výtvarné části (kategorie Literatura faktu) se utká publikace Mazal tov! studentky Terezy Pisklákové s knihou Královny a poutníci akad. mal. Renáty Fučíkové. V kategorii Výtvarný počin roku opět boduje Marto Kelbl s knihou Tam a zpět. V kategorii Komiks byla nominována původně diplomová práce Prázdniny absolventa Sutnarky Tomáše Staňka.

Výroční cena Zlatá stuha je každoročně udělována tvůrcům nejlepších knih pro děti a mládež vydaných v českém jazyce. Její vyhlášení bude 6. června.

Studenti a studentky ateliéru Didaktická ilustrace také vystavovali na prestižní přehlídce Grafika roku, kde se byla studentka Viktorie Sýkorová byla nominována na cenu v kategorii C/B – malý formát studentská práce.

Galerie


Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara

Monika Bechná

14. 05. 2024