Na akademické MS v lyžařském orientačním běhu měla zastoupení i ZČU

Na konci února se v estonském Tartu konalo akademické mistrovství světa v lyžařském orientačním běhu. Své zastoupení tu měla i Západočeská univerzita, a to jednak v osobě Ondřeje Vodrážky, který vedl výpravu českých akademiků, tak v osobě studentky pedagogické fakulty Veroniky Kubínové.
"Jel jsem do Estonska jako šéf výpravy, ale během jednoho týdne jsem se ocitl v roli trenéra, servismana, fyzioterapeuta i psychologa," popisuje Ondřej Vodrážka z katedry tělovýchovy a sportu Fakulty strojní. "Medaili naše výprava sice nepřivezla, ale několik umístění v elitní desítce v konkurenci světových velmocí ze Skandinávie a Ruska je určitě cenných," komentuje výsledek.

Jednou z reprezentantek České republiky byla i studentka Fakulty pedagogické ZČU Veronika Kubínová, která se ve třech individuálních startech umístila na 24., 26. a 28. místě. "Když vezmeme v úvahu, že byla jednou z nejmladších účastnic, a započítáme také, že při závodech byly velké mrazy, byly to velmi dobré výsledky," doplňuje vedoucí české výpravy Ondřej Vodrážka.

"Všechny závody byly přenášeny pomocí GPS snímačů, což umožňuje fanouškům odkudkoliv sledovat závod online, ale také si po závodě sportovec s trenérem závod může v klidu prohlédnout a zanalyzovat chyby. A to je oproti minulosti velká výhoda a posun vpřed," říká Ondřej Vodrážka. Kdokoliv si tak má možnost prohlédnout, jak mapy na lyžařský orientační běh vypadají a kudy závodníci jezdí. Na GPS odkazu  stačí v levém sloupci vybrat jméno (nebo pustit všechny najednou - mass start), nastavit rychlost pohybu cca na 5x a spustit.

Veronika se vedle lyžařského orientačního běhu věnuje také jízdě na horských kolech, v loňském roce získala na juniorském šampionátu v orientačních závodech na horských kolech zlato, stříbro a bronz. Šanci na další mezinárodní starty bude mít hned příští rok, kdy se lyžařský orientační běh stane součástí světové zimní univerziády. Ta se bude konat v ruském Krasnojarsku a bude to vůbec jedna z největších sportovních událostí příštího roku.

Galerie


Celouniverzitní

Šárka Stará

28. 03. 2018