Noc s Andersenem 2018 aneb Univerzitní knihovna nejen pro studenty a akademiky

Již potřetí uspořádala Univerzitní knihovna ZČU v Plzni oblíbenou akci pro děti Noc s Andersenem. Přespat do nevšedního prostředí Knihovny Bory přišlo v pátek 23. března 29 dětí zaměstnanců univerzity ve věku od 6 do 12 let.

Akce se koná v knihovnách po celé republice již od roku 2000, a to u příležitosti Mezinárodního dne dětské knihy a výročí narození spisovatele H. Ch. Andersena. Letošní ročník byl zaměřen na knihu Josefa Čapka Povídaní o pejskovi a kočičce.

Prvním bodem programu v naší knihovně byla návštěva zástupců organizace Pomocné tlapky. Ti sice nepřivedli kočičku, zato pejsky hned dva – černého Wiliho a světlou Betynku. Společně předvedli, co všechno asistenční psi umějí a jak pomáhají postiženým lidem. Čapkova kniha inspirovala i k dalším aktivitám - děti na toto téma soutěžily, luštily křížovky a řešily různé kvízy, hledaly dešťovky a vařily „dort“ – tedy večeři, kterou na závěr společně snědly.

Doplněním programu byla návštěva Fakulty elektrotechnické, kde si děti vyzkoušely chytrý zásahový oblek a rukavice pro hasiče. V další části si naprogramovaly robota tak, aby projel jimi zvolenou trasu. Třetí seznámení bylo s výrobou elektrické energie. Děti šlapáním na kole zjišťovaly, kolik sil potřebují k rozsvícení žárovek.

Kolem druhé hodiny ranní se děti zklidnily a pomalu uspaly hádáním názvů písniček z filmových a televizních pohádek. Až poté zalehly do spacáků ke krátkému spánku mezi regály . Ráno ještě stihly snídani a předání diplomů. Mnohým z nich se ani po příchodu rodičů nechtělo domů. Fotografie z akce naleznete na Facebooku knihovny.

Poděkování za vydařenou akci patří nejen zaměstnancům knihovny, ale také kolegům z Fakulty elektrotechnické, jmenovitě Tomáši Blechovi, Bohumilu Skalovi a Petru Weissarovi, kteří se dětem věnovali.

Univerzitní knihovna

Jakub Pokorný

28. 03. 2018