ZČU pomáhá vyvíjet turbíny budoucnosti. V září se zúčastní konference Turbomachines 2018

Západočeská univerzita nebude chybět na mezinárodním setkání, které na 25. a 26. září chystá Asociace strojních inženýrů – Klub Plzeň. Konference se zaměří na budoucnost evropské energetiky a tepelných elektráren.

„Ve světě, kde se do popředí zájmů dostávají obnovitelné zdroje energie, si své místo udrží jen ty tepelné elektrárny, které budou flexibilní,“ tvrdí organizátoři mezinárodní konference Turbomachines 2018. Pod záštitou projektu FLEXTURBINE se uskuteční 25. a 26. září v Praze. Konference představí technologie pro budoucnost elektráren, s jejichž zkoumáním pomohly českým vědcům i podnikům dva miliony eur z evropských zdrojů.

Na dvou takových projektech FLEXTURBINE a TURBOREFLEX se podílí i Západočeská univerzita. Jejich výsledky mají elektrárnám umožnit flexibilní provoz, zkrátit takzvané najížděcí časy, a tím snížit náklady na palivo zkrácením doby od zahájení jeho spalování do okamžiku, kdy elektrárna skutečně začne dodávat energii do sítě nebo snížit minimální povolený výkon a tím umožnit jejich provoz jako záložního zdroje. Jak? Jde především o turbíny, jež patří k nejnamáhanějším komponentám elektráren. V budoucnu budou muset být robustnější a zároveň dobře použitelné i pro rekonstrukce současných elektráren, a právě na ně se zaměřili vědci a průmyslníci.

Evropský grantový projekt FLEXTURBINE se zabývá vývojem komponent parních a plynových turbín. Spojil 21 akademických i průmyslových partnerů ze sedmi evropských zemí, koordinuje ho plzeňská společnost Doosan Škoda Power a jeho spoluřešitelem je katedra Energetických strojů a zařízení Fakulty strojní ZČU. Vedoucí  katedry Jaroslav Synáč také předsedá plzeňskému klubu Asociace strojních inženýrů, jenž celou konferenci organizuje spolu s pražskou ČVUT.

Obdobnou problematiku řeší projekt TURBOREFLEX, na němž se zase spolupodílí výzkumné centrum Fakulty aplikovaných věd NTIS. Konference, jejímž partnerem je také Regionální technologický institut (RTI) Fakulty strojní ZČU, představí jeho první výsledky.

Řešení vyvinutá v rámci projektů FLEXTURBINE a TURBOREFLEX se začnou v dohledné době uplatňovat. Očekává se totiž, že do roku 2030 by podle nich mělo být v Evropě zrekonstruováno 10 % tepelných elektráren a náklady na jejich flexibilní provoz a pravidelnou údržbu pak mohou ročně uspořit až 100 milionů euro.

Otevřené diskuzní fórum konference Turbomachines 2018 s podtitulem Flexibilní tepelné elektrárny v moderní energetice bude v úterý 25. září hostit nejprve Tower Park Prague v prostorách Žižkovské věže (Mahlerovy sady 1, Praha). Pozvání přijali například Ján Štuller, vládní zmocněnec pro jadernou energetiku, generální ředitel Doosan Škoda Power Jiří Šmondrk, prezident asociace výrobců parních a plynových turbín EUTurbines Michael Ladwig a další, kteří budou od 10 do 13.30 hodin diskutovat s významnými hosty. Následovat bude odborná technická část v jednacím sále Hotelu Olšanka na Žižkově.

Více o konferenci čtěte zde.

Fakulta strojní

Pavel KORELUS

30. 08. 2018