Zemřela zakladatelka Mezinárodní letní jazykové školy Eva Valentová

Dlouholeté vysokoškolské učitelce bylo 84 let. 
Na Západočeskou univerzitu dorazila smutná zpráva. Ve věku 84 let zemřela 19. září Mgr. Eva Valentová, dlouholetá vysokoškolská učitelka, která se ZČU byla vlastně od samého začátku. Byla totiž první ředitelkou jejího mezinárodního oddělení a v roce 1990 založila oblíbenou Mezinárodní letní jazykovou školu, která se koná dodnes. Mezinárodní letní jazyková škola dokonce vznikla ještě před univerzitou. Reagovala tehdy na nedostatečnou nabídku kurzů cizích jazyků v Plzeňském kraji a během necelých třiceti let si vychovala věrné studenty, kteří se do Plzně rádi vracejí, i podobně nadšené lektory.

Eva Valentová podlehla krátké těžké nemoci. S jejím jménem však není spojena jen Západočeská univerzita, ale například také evropský program Tempus zaměřený na dlouhodobé programy výuky jazyků, který koordinovala. Po roce 1989 se stala jednou z prvních osobností, které začaly rozvíjet vztahy mezi českými a americkými univerzitami.

"Výsledky její práce přesahují hranice Západočeské univerzity: V letech 1994 - 1998 pracovala v nově vzniklé správní radě Fulbrightovy komise a byla též členkou správní rady Open Society Fund v Praze. Eva Valentová se po celý život věnuje budování kvalitního vzdělávaní a mnozí čeští odborníci jí vděčí za úspěchy na mezinárodním poli," vyjádřil se o ní Český klub absolventů IVLP (International Visitor Leadership Program) v červenci 2013, kdy získala Cenu Woodrowa Wilsona. Ocenění zařadilo Evu Valentovou mezi ty, kteří svou činností přispěli k rozvoji americko-českých vztahů v oblasti veřejné diplomacie.

Galerie


Ústav jazykové přípravy

Pavel KORELUS

25. 09. 2018