Vynikající studenti plzeňských veřejných vysokých škol převzali stipendia

Celkem 33 vynikajících studentů a doktorandů Západočeské univerzity v Plzni a Lékařské fakulty v Plzni Univerzity Karlovy dnes převzalo při slavnostním obřadu v Malém sále Měšťanské besedy stipendia rektora ZČU, Plzeňského kraje a města Plzně.

Mimořádné stipendium rektora uděluje každoročně Západočeská univerzita studentům, kteří svoji alma mater reprezentují na mezinárodních vědeckých, kulturních či sportovních soutěžích a dosahují vynikajících výsledků.

„Setkání se studenty je pro mě vždy velmi příjemné a inspirativní. Shodou okolností v těchto dnech, kdy od začátku semestru uběhl teprve týden, je příležitostí k setkání více, což mě těší. Včera jsem provázel nové studenty kampusem, dnes můžu těm, kteří vynikajícím způsobem reprezentují naši univerzitu, poděkovat a předat stipendia a odpoledne se se studenty potkám při akci Pivo s rektorem,“ vyjmenovává rektor Západočeské univerzity Miroslav Holeček, podle kterého studenti musejí vědět, že si univerzita váží jejich mimořádných aktivit i to, že se zajímá o jejich názory a postoje.

 „Plzeňský kraj každoročně přispívá na podporu talentů, které vybírá vedení univerzit. Přejeme si, aby tato stipendia přispěla k dalšímu odbornému rozvoji našich nadaných studentů,“ říká hejtman Josef Bernard.

"Jsem rád, že tímto způsobem opět můžeme podpořit mladé talentované studenty. Západočeská univerzita je jedním z našich nejvýznamnějších partnerů, město přispívá kromě stipendií také na řadu jejích projektů," komentuje předávání stipendií primátor města Plzně Martin Zrzavecký.

Při dnešním slavnostním obřadu předal rektor Miroslav Holeček 16 studentům Západočeské univerzity mimořádné stipendium. Sedm studentů bylo oceněno za mimořádné studijní výsledky a vynikající reprezentaci univerzity v odborných oblastech, dalších devět získalo stipendium za úspěchy v oblasti sportu. Sedm studentů a doktorandů převzalo z rukou náměstkyně hejtmana Ivany Bartošové stipendium Plzeňského kraje a deset studentů si ze slavnostního dopoledne odneslo stipendium města Plzně, které jim předal první náměstek primátora města Plzně Martin Baxa. Stipendia rektora, Plzeňského kraje i města Plzně mají hodnotu 20 tisíc korun, stipendium rektora za sportovní úspěchy je dotováno částkou 10 tisíc korun.

 

Přehled oceněných studentů:

MIMOŘÁDNÉ STIPENDIUM REKTORA ZČU

Martin Úbl, Fakulta aplikovaných věd (FAV)

Student dosahuje mimořádných studijních výsledků. Ve své diplomové práci se zabýval tématem Monitorace koncentrace glukózy pomocí nositelských zařízení, které má významný celospolečenský přínos.

Adam Frk, Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara (FDULS)

Student v letošním roce získal prestižní hlavní ocenění v HDS/L Junior Award 2018, které převzal v březnu v düsseldorfské Gallery Shoes. Porota se na vítězi jednohlasně shodla. Na jeho obuvi kromě nesporných estetických kvalit ocenila též technologicky inovativní podrážky zaručující bezpečný pohyb v jakémkoliv terénu. Oceněnou kolekci „A STRONGER LOVING WORLD“ tvoří čtyři páry kotníkových bot inspirovaných vojenskými uniformami. Každý pár má jinou barvu – černou, khaki, hnědou a námořnickou modř. Společně se svojí spolužačkou Michaelou Šimůnkovou se Adam Frk v Bruselu probojoval mezi šest nejlepších evropských týmů v soutěži Shake the Future of the Footwear Sector, kterou pořádá italská společnost Assocalzaturifici. Koncept obuvi 3FLT zaujme trojdílnou podrážkou, důrazem na ekologii a zapojením zákazníka do procesu navrhování.

Yauheniya Hryb, Fakulta filozofická (FF)

Studentka započala řádné studium na katedře antropologie Fakulty filozofické ZČU jako stipendistka programu INTERSTUD. Významně se podílí na aktivitách katedry, které jsou orientovány na spolupráci s východoevropskými partnerskými pracovišti. Zejména je třeba ocenit její nasazení v souvislosti s organizací a realizací měsíčních studijních pobytů deseti stážistů z Fakulty historie Běloruské státní univerzity v Minsku v letním semestru 2017/2018 a dále její přínos při organizačním zajištění třetí studentské česko-běloruské konference, která se uskutečnila dne 18. 4. 2018 v prostorách Fakulty filozofické a tematicky byla orientována na česko-běloruskou, resp. východoslovanskou problematiku.

Jan Frank, Fakulta pedagogická (FPE)

Student v akademickém roce 2017/2018 úspěšně reprezentoval Západočeskou univerzitu v oblasti odborné činnosti. Zúčastnil se národních konferencí Užití počítačů ve výuce matematiky a DITECH 2018 v Hradci Králové. Student také reprezentoval ZČU na propagačních akcích: Dětská univerzita Fakulty pedagogické, Den otevřených dveří Fakulty pedagogické, Den s vědou pro žáky ZŠ Dolní Bělá, Dny vědy a techniky, Olympiáda techniky, Veletrh vědy 2018 v Praze.

Vladislav Vnenk, Fakulta právnická (FPR)

Vladislav Vnenk se prezentuje výbornými studijními výsledky po celou dobu studia a svým aktivním přístupem v rámci studia výrazně přispívá k vytváření  dobrého jména Fakulty právnické ZČU. Student se úspěšně účastní domácích i zahraničních konferencí a prezentuje se bohatou publikační činností. Významně se podílí na řešení grantů a projektů – např. grant získaný v rámci Studentské grantové soutěže Ústavně-právní aspekty Evropské integrace a státní suverenity s ohledem na aplikační práva a projekt Evropské hodnoty a ústavní garance právního státu a demokracie; východiska a perspektivy, podpořený z fondu Studentské vědecké konference.

Štěpán Anděl, Fakulta strojní (FST)

Student aktivně pracoval na projektu Formula Student. V rámci tohoto projektu ve své diplomové práci vytvořil a otestoval unikátní řešení pracovní návodky. Na monitoru jsou promítány dílčí kroky a díky využití principu rozšířené reality jsou v reálném prostředí projektorem osvětlována místa, odkud mají být odebírány díly. Navigaci pro návodce obstará ovladač vlastní konstrukce. Student stanovil vlastní metodiku validace a reprezentoval s touto prací katedru na fakultním kole SVOČ.

Adéla Bittnerová, Fakulta zdravotnických studií (FZS)

Studentka se v dubnu zúčastnila pod hlavičkou sportovního programu ZČU mezinárodní soutěže univerzit EuroMilano 2018, kde zajišťovala fyzioterapeutickou péči pro reprezentaci ZČU Western Stars. Sportovci ZČU se zúčastnili utkání ve futsalu a tenise, v obou případech byl jejich výkon oceněn medailemi.

 

MIMOŘÁDNÉ STIPENDIUM REKTORA ZČU ZA SPORTOVNÍ ÚSPĚCHY

Karolína Šiková, Fakulta aplikovaných věd (FAV)

Studentka je reprezentantkou ČR do 23 let v orientačním běhu.
Mezi její úspěchy patří:
Mistrovství ČR - 5. místo (sprint)
Akademické mistrovství ČR - 5. místo (sprint), 4. místo (krátká trať)
Mistrovství Evropy – sprint – 30. místo; štafety 14. místo
Akademické mistrovství světa - sprintové štafety 12. místo
- sprint 40. místo
- long 21. místo
- štafety 15. místo (7. na úseku)
Studentka je účastnicí světových pohárů.

Dominik Soukup, Fakulta elektrotechnická (FEL)

Student je reprezentant ČR v požárním sportu s těmito úspěchy:
Disciplína 100m s překážkami:
Celkové umístění v Českém poháru - 3. místo (3., 1., 3. místo)
Mistrovství ČR - 3. místo (kategorie dobrovolní hasiči)
Akademické mistrovství ČR - 1. místo
Euregio Cup, Zeulenroda - 1. místo
Disciplína Věž:
Mistrovství ČR - 2. místo (kategorie dobrovolní hasiči)
Akademické mistrovství ČR – 3. místo
celkově 1. místo (obě disciplíny)
Týmové úspěchy:
Euregio Cup, Zeulenroda - celkové 1. místo
Mistrovství ČR - celkové 4. místo s týmem SDH Horní Kamenice
S reprezentací České republiky mužů se stal mistrem světa na mistrovství světa v Banské Bystrici 10. - 16. 9. 2018.

Ondřej Šafránek, Fakulta filozofická (FF)

Student je akademickým reprezentantem v házené a zároveň členem základní sestavy klubu HC Talent MAT Plzeň, se kterým získal tato umístnění:
Extraliga ČR - 2. místo
Akademické mistrovství světa - 6. místo.

Filip Herajt, Fakulta pedagogická (FPE)

Student je akademickým reprezentantem v házené a zároveň členem základní sestavy klubu HC Talent MAT Plzeň, se kterým získal tato umístnění:
Extraliga ČR - 2. místo.
Akademické mistrovství světa - 6. místo.

Václav Kosnar, Fakulta pedagogická (FPE)

Student je reprezentant ČR v Ice Cross Downhill (vyřazovací sjezd na bruslích v ledovém korytě). Mezi jeho úspěchy patří:
Kategorie muži:
Riders cup Wagrain Kleinarl Rakousko – 23. místo
Riders cup Crans Montana Švýcarsko – 6. místo
Riders cup Saariselka Finsko – 25. místo
Světové poháry:
Redbull Crashed Ice Saint Paul USA – 55. místo
Redbull Crashed Ice Jyvaskyla Finsko – 24. místo
Redbull Crashed Ice Marseille Francie – 31. místo
Redbull Crashed Ice Edmonton Kanada – 35. místo
Ve světovém žebříčku zaujímá 34. místo.

Martina Řepková, Fakulta pedagogická (FPE)

Studentka je úspěšnou reprezentantka ČR ve florbalu, ve kterém dosáhla těchto úspěchů:
Účast na MS Florbal 2018 – 4. místo, nejproduktivnější hráčka Extraligy ČR.
Akademické MS Polsko - 2. místo (v historii florbalu druhé stříbro pro ženy), 3. místo v kanadském bodování AMS
Florbal Czech Open – 3. místo (bronz kategorie ženy ELITA)
Superfinále vicemistři extraligy (2. místo)
Vítězka kanadského bodování 69 bodů - v historii florbalu 2. místo, 45 gólů v kategorii střelců. Vítězka kanadského bodování play-off. Pohár České pojišťovny 2. místo.

Martin Šimáček, Fakulta pedagogická (FPE)

Student je reprezentantem ČR v plavání.
Vybojoval tato umístění:
Mistrovství ČR - léto:
100m volný způsob - 3. místo
200m volný způsob - 5. místo
4x100m polohový závod - 1. místo
4x100m volný způsob - 3. místo
4x200m volný způsob - 3. místo
4x100m volný způsob MIX - 3. místo
Mistrovství ČR - zima:
100vz - 3. místo
4x50pz - 2. místo
4x50pz mix - 3. místo
4x50vz mix - 3. místo

Tereza Hrochová, Fakulta právnická (FPR)

Studentka je úspěšnou reprezentantka ČR v atletice do 23 let.
Získala tato umístění:
Akademické mistrovství ČR: hala – 1500 m (3. místo); dráha – 1500 m (1. místo), 3000 m (1. místo)
Mistrovství ČR mužů a žen na dráze: 3000 m překážky - 3. místo; 1500 m - 4. místo
Mistrovství ČR mužů a žen do 22let na dráze: 3000 m překážky - 1. místo; 5000 m - 1. místo; 1500 m - 3. místo
Mezistátní utkání ČR-Maďarsko-Polsko-Slovinsko mužů a žen do 22 let:
3000 m překážky - 3. místo
Praga Academica 2018: 3000 m - 1. místo
Zlatá tretra Ostrava (TK Plus s.r.o.): 1500 m - 3. místo

Aneta Pechancová, Fakulta právnická (FPR)

Studentka je dlouholetá reprezentantka ČR v plavání, účastnice mistrovství světa, mistrovství Evropy a olympijských her. Na  Akademické mistrovství ČR vybojovala třikrát 1. místo a dvakrát 2. místo.

 

STIPENDIUM PLZEŇSKÉHO KRAJE

Miroslav Bulka, Fakulta aplikovaných věd (FAV)

Student dosahuje mimořádných studijních výsledků. Ve své diplomové práci se zabýval tématem Lokalizace jaterních lézí v CT snímcích, které má významný celospolečenský přínos.

Matěj Fröhlich, Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara (FDULS)

Student ve své tvorbě řeší civilizační náměty – pocity ohrožení, nejistoty, obklíčení, samoty. Pracuje s kovem, který opracovává různými technikami od sváření po velkoformátové lepty, ve kterých se věnuje těm nejmenším formám života. Zúčastnil se mj. tvůrčího rezidenčního pobytu v Nepomuku, kde vytvořil trasu, která návštěvníky provázela pozoruhodnými částmi města. Projekt prezentoval veřejnosti za tmy, aby naplno vynikly světelné prvky, které v objektech hrály důležitou roli.

David Prantl, Fakulta ekonomická (FEK)

Student je součástí úspěšného týmu, který vyvinul aplikaci Ventusky, vizualizující meteorologická data z numerických modelů. Aplikace uspěla na soutěži Vodafone Nápad roku 2017. Ze soutěže si tým odnesl stříbrnou medaili a zároveň mimořádnou cenu za startup roku. Porota ocenila především užitečnost a zajímavé zpracování projektu. Přínosem tohoto úspěchu je i velká míra publicity, které se podařilo dosáhnout a která zvyšuje atraktivitu univerzity a regionu.

Petr Kastl, Fakulta filozofická (FF)

Student nadstandardním způsobem plní úkoly spojené se studiem. Pravidelně se účastní domácích i zahraničních konferencí, kde prezentuje dosavadní výsledky své disertační práce zabývající se tematikou Hrady a jejich úloha ve středověku a v novověku, zejm. v česko-bavorském konfliktu. Nad rámec svých povinností zajišťuje propagaci archeologie na regionální úrovni v přednáškových cyklech (např. Chudenice 2016, 2017, Poleň 2016, 2018, Křenice 2015). Standardem je účast na pracovních interdisciplinárních setkáních (Křivoklát 2016). Student pravidelně publikuje v odborných periodikách (Castellologica bohemika 14, 16; Dějiny staveb 2017; SUPPLÉMENT 108 - ČAS 2018).

Tereza Petržilková, Fakulta pedagogická (FPE)

Studentka je mimořádně úspěšnou sportovkyní, reprezentantkou České republiky v lehké atletice. V roce 2018 se umístila na 7. místě ve štafetě 4x 400 metrů na halovém MS v Birminghamu; dále obsadila 3. místo v běhu na 400 metrů na halovém MČR mužů a žen; 2. místo na halovém MČR mužů a žen ve štafetě 4x 200 metrů; 2. místo na akademickém MČR na trati 400 metrů ženy a 1. místo na akademickém MČR ve štafetě 4x 200 metrů ženy.

Pavel Žitek, Fakulta strojní (FST)

Student se podílí na experimentálním výzkumu, přípravě a podávání projektů, je řešitelem výzkumného projektu Technologické agentury ČR, aktivně se zapojil do nákupu vybavení experimentální základny katedry energetiky (nákup aerodynamického výukového tunelu). Je řešitelem či spoluřešitelem projektů podpořených z podnikatelských voucherů, např. Optimalizace kompresoru PDP 190, a je rovněž jedním z hlavních organizátorů XVII. ročníku mezinárodní konference Energetické stroje a zařízení, termodynamika a mechanika tekutin 2018, jejíž součástí je i Studentská vědecká konference.

Barbora Sakařová, Lékařská fakulta Univerzity Karlovy v Plzni (LFUK v Plzni)

Studentka je navržena za vynikající studijní výsledky.

 

STIPENDIUM MĚSTA PLZNĚ

Daniel Beran, Fakulta aplikovaných věd (FAV)

Daniel Beran je úspěšným studentem Fakulty aplikovaných věd ZČU s vynikajícím prospěchem. Účastnil se reprezentace fakulty a univerzity na řadě akcí, jako byla Věda v ulicích, dny otevřených dveří, motivační přednášky pro studenty středních škol a další. Aktivně se zapojil do řešení projektů katedry geomatiky.

Zdeňka Kudrnová, Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara (FDULS)

Bakalářská práce studentky – kniha Urašima, je monumentálním ztvárněním japonské pohádky. Podivuhodné a v závěru nešťastné putování mladého japonského rybáře za štěstím podtrhují rozměrné detaily podmořské fauny a flóry. Studentka se dále podílela na projektu Pilseñ, který vznikl po vedením Renáty Fučíkové. Studenti ateliéru mediální a didaktické ilustrace mapují pomocí ilustrací a krátkých textů v češtině a angličtině historii české Plzně od doby kamenné až po současnost. Zároveň se věnují i historii chicagské čtvrti Pilseñ, založené českými vystěhovalci a dnes obydlené mexickou komunitou. Výstava byla prvně prezentována v Galerii Ladislava Sutnara, kde byla součástí doprovodného programu Slavností svobody 2018. Jedná se o putovní projekt, který byl v létě vystaven v Chicagu, na podzim se představí ve Washingtonu a dalších městech USA a ČR.

Zdeněk Eliáš, Fakulta ekonomická (FEK)

Student se již během bakalářského studia aktivně angažoval v projektech spojených se ZČU. Pro Centrum podnikání na Fakultě ekonomické vytvořil mnoho marketingových materiálů, při jejichž tvorbě kombinoval svou zálibu v grafickém designu a digitálním marketingu. V rámci Mezinárodní letní jazykové školy na ZČU se také podílel na vítězném projektu nové podoby marketingové komunikace této školy. V rámci studijního pobytu na Häme University of Applied Sciences navrhl nové logo a vizuální styl pro mezinárodní projekt Freezing Week, který má za cíl prohloubit partnerství univerzitních pedagogů v Evropě.

Martin Vítek, Fakulta elektrotechnická (FEL)

Student nad rámec svého studia vyvinul unikátní laboratorní přístroj pro mapování magnetického pole, který je využíván při výzkumném projektu zaměřeném na magnetickou mikromanipulaci. Práce zvítězila v příslušné kategorii na studentské odborné soutěži SVOČ FEL ZČU 2018. Na dalším vylepšení přístroje bude student pracovat v rámci své diplomové práce. Je jedním z klíčových vývojářů projektu automatické koloběžkové půjčovny vyvíjené ve spolupráci se ZČU. Vyvinutý systém má silný potenciál na rozšíření po celé Plzni, případně v dalších městech České republiky.

Michaela Vaňková, Fakulta filozofická (FF)

Studentka se již několik let zásadním způsobem podílí na organizaci Festivalu arabské kultury. Cílem této prestižní akce je zprostředkovat veřejnosti několikadenní exkurzi do arabského a muslimského světa. Tzv. Arabfest pořádají studenti a pracovníci katedry blízkovýchodních studií Fakulty filozofické ZČU a řadí se mezi tradiční plzeňské kulturní akce.

Zdeněk Lomička, Fakulta pedagogická (FPE)

Student aktivně pomáhá rozvíjet budoucí učitele na Fakultě pedagogické ZČU. Ve výuce zajímavým způsobem propojuje své výzkumné téma s volnočasovými aktivitami a obohacuje tak výuku o netradiční prvky. Je úspěšným řešitelem dvou projektů města Plzně a ZČU. Projekt s názvem Zamiluj si Plzeň – poznání zásadních a zajímavých míst v Plzni pro anglicky či německy hovořící studenty se týkal zlepšení orientace a informovanosti o místech a možných aktivitách v Plzni. Další projekt s názvem Vzdělávací hra ve veřejném prostoru jako podpora mimoškolního vzdělávání dětí a mládeže využívá netradiční pojetí formou hry, motivující k hledání skrytých míst a informací v navenek obyčejném prostoru kolem nás.

Jakub Hablovič, Fakulta právnická (FPR)

Student se prezentuje výbornými studijními výsledky po celou dobu studia a svým aktivním přístupem v rámci studia a v organizaci studentských vědeckých týmů výrazně přispívá k vytváření dobrého jména Fakulty právnické ZČU a města Plzně. Účastní se řady domácích i zahraničních odborných konferencí. Významně se podílí na řešení grantů a projektů v rámci ZČU, např. grant Studentské grantové soutěže (SGS) Právo v běhu času.

Marek Klimko, Fakulta strojní (FST)

Student je součástí výzkumného týmu, který se zabývá experimentální studií proudění ve vzduchové turbíně. Výzkum probíhá ve spolupráci s průmyslovým partnerem Doosan Škoda Power. Kromě této činnosti se student aktivně zapojuje do procesu výuky. Na přelomu roku 2017/2018 vydal skripta (sbírka příkladů z Mechaniky tekutin I.), která vznikla za účelem zkvalitnění výuky. Student má pestrou publikační činnost na mezinárodní úrovni. V roce 2017 byl v rámci smlouvy o partnerství mezi statutárním městem Plzeň a ZČU zapojen do projektu s názvem Zabezpečení výuky plzeňských studentů technických oborů.

Jessica Kuttová, Fakulta zdravotnických studií (FZS)

Studentka příkladně reprezentuje Fakultu zdravotnických studií v rámci aktivit a akcí realizovaných fakultou. Účastnila se aktivně celostátní konference Ošetřovatelství.

Marie Kasíková, Lékařská fakulta Univerzity Karlovy v Plzni (LFUK v Plzni)

Studentka je navržena za vynikající studijní výsledky.


                                                        

Galerie


Celouniverzitní

Šárka Stará

02. 10. 2018