Vědci z Fakulty aplikovaných věd a centra NTIS se představují dětem

Dětští diváci díky reportáži ČT :D poznali, jak se měří intenzita mozkové aktivity nebo co jsou chytrá okna. Pro fakultu a výzkumné centrum ZČU to znamená další zpřístupnění vědy mladým.

Česká televize natočila v prostorách Fakulty aplikovaných věd a výzkumného centra NTIS dvě reportáže pro dětský kanál ČT :D. Jeho diváci se tak mohli dozvědět, na čem vědci Západočeské univerzity pracují, a návštěva laboratoře neuroinformatiky nebo představení moderních materiálů je možná zaujalo tak, že na ZČU budou jednou studovat.

Reportáže vznikly pro pořad Planeta Yó a jsou k vidění on-line. V první z nich postava Koumáka nejdříve ovládá vláček pomocí myšlenek, poté děti seznámí s činností mozku. S vysvětlením principu měření intenzity mozkové aktivity a jeho využití mu pomáhá Jana Sládková. Druhá reportáž se věnuje moderním materiálům a Koumák v ní spolu s Radkem Kottnerem zkouší pevnost a lehkost sandwichového kompozitu. Hned poté zavítá do laboratoře, ve které vznikají nanostrukturní tenkovrstvé materiály, kde mu David Kolenatý vysvětlil princip takzvaného chytrého okna.

FAV a NTIS se na děti zaměřuje dlouhodobě. Během prázdninových měsíců pro ně pořádá letní školy Campo Arduino, Campo Lampone a MechCamp, které je zasvěcují do tajů kybernetiky nebo mechaniky, během školního a akademického roku pak laboratoře navštěvují školní exkurze. Protože FAV spolupracuje i s Hnutím Na vlastních nohou – Stonožka, přicházejí děti nejen ze základních, ale také z mateřských škol. Fakulta ovšem vítá také středoškoláky - případné uchazeče o studium.

Fakulta aplikovaných věd

Jana TURJANICOVÁ

05. 10. 2018