Roboti napřed jen popojíždějí, pak plní další úkoly. Žáky baví Campo Arduino

Pětačtyřicet mladších i starších žáků základních i středních škol pobývá tento týden na Západočeské univerzitě v Plzni. Fakulta aplikovaných věd hostí Campo Arduino – letní školu zaměřenou na kybernetiku.

Ve dvou učebnách Fakulty aplikovaných věd je živo. Žáci sedí před monitory a programují roboty připojené k počítačům kabely, nebo klečí na podlaze a zkoušejí, jak se jim programování povedlo. Campo Arduino se koná teprve druhý den, takže jejich úkol je zatím poměrně jednoduchý. Robot musí prostě dojet na stanovenou značku a zastavit.

Jak se ovšem bude blížit konec týdne, přituhne a zadání budou obtížnější. Například v minulých letech pořadatelé vymysleli úkol vjet s robotem do místnosti a porazit všechny připravené PET lahve. „Hry lze vždy rozdělit na programátorské, kde jde jen o naprogramování robota, který pak už pracuje sám, a na druhou kategorii, ve které hráč musí s robotem spolupracovat,“ vysvětluje za organizátory školy Miroslav Jiřík.

„Máme dva typy robotů, které dětem dáváme už sestavené. Jeden je kolový, druhý pásový, přičemž kolový je pro mladší kategorii, protože se jednodušeji ovládá. Pásový robot už disponuje širší škálou čidel a senzorů a je to novinka vlastně i pro nás pořadatele. Letos ho tady máme poprvé a vymýšlíme pro něj nové hry. Starší děti s ním pracují i proto, že některé z nich jsou u nás už poněkolikáté a kolového dobře znají,“ pokračuje Miroslav Jiřík.

Roboti se řídí podle senzorů. Jeden je ultrazvukový, s tím lze měřit vzdálenost k překážce, další je citlivý na světlo a jiný speciální senzor umožňuje jízdu po čáře. "Liší se systémem řízení, například otáčení pásového robota není tak jednoduché jako u kolového, protože závisí na povrchu. Je vlastně hádanka, o kolik se otočí. Letos se chystáme udělat hru, která bude využívat dvojice světelných senzorů pásového robota. V místnosti se stroj bude orientovat podle toho, kde je více a kde méně světla," říká organizátor.

Když jsou roboti naprogramováni a připraveni, přejdou s nimi jejich tvůrci do soutěžní místnosti, kde už zadané úkoly plní načisto. Na konci týdne čeká Campo Arduino vyhlášení výsledků, ačkoliv ty jsou vlastně podružné. „Většinou se snažíme hlavně všechny někam posunout, něco je naučit. Prakticky nám nejde o to, kdo byl nejlepší,“ upozorňuje Miroslav Jiřík.

Mezi mladými je však vidět i několik dospělých žáků. Jsou to středoškolští učitelé, kteří na Západočeské univerzitě nabírají znalosti, jež pak mohou během školního roku zase předávat dál. „Příští týden na Campo Arduino naváže další tábor Campo Lampone, kde budeme místo robotů používat malé jednoduché počítače Raspberry. Tento tábor se uskuteční vůbec poprvé a je určen pokročilejším žákům. Naše idea je taková, že člověk, který už u nás byl několikrát a s robotem už umí všechno, může pokračovat s Raspberry,“ dodává Miroslav Jiřík.

Kemp se koná ve spolupráci s Plzeňským krajem. Více o srpnových letních školách na ZČU čtěte zde

Galerie


Fakulta aplikovaných věd

Pavel KORELUS

21. 08. 2018