Páteční noc bude patřit vědcům

100 let české vědy, takový je název letošní Noci vědců, která se uskuteční v pátek 5. října ve městech po celé republice. V Plzni budou vědecké show, přednášky a prezentace probíhat v Techmanii a Západočeská univerzita nebude chybět.
Už od roku 2005 se na přelomu září a října na jeden večer otevírají vědecké instituce, science centra a univerzity, aby nechaly malé i velké nahlédnout do prostředí vědy a představily vědce, jejich projekty a význam pro společnost. Návštěvníci Noci vědců si hrají, poznávají, zkoušejí a rozkrývají tajemství fascinujícího světa vědy.
V Plzni se jím můžete nechat unést v Techmania Science Center, a to od 17 do 23 hodin. Západočeskou univerzitu tu bude reprezentovat například Fakulta aplikovaných věd s bezpečnými kombinézami pro motorkáře. Koho zajímá, jak lze na počítači simulovat biologické procesy a jak se dají získat údaje, které jsou prostřednictvím běžných lékařských měření nedostupné, neměl by si nechat ujít přednášku Lidské tělo z pohledu biomechaniky.
O virtuálních metodách prevence porodních poranění se návštěvníci dozvědí z přednášky Jana Vychytila z výzkumného centra NTC (Nové technologie - výzkumné centrum). K vidění bude také chytrý zásahový oblek pro hasiče vyvinutý týmem odborníků z Regionálního inovačního centra elektrotechniky (RICE). Kdo by měl zájem, bude si moci oblek i vyzkoušet. Vědci z RICE předvedou také tištěnou elektroniku. Skrývá v sobě velký potenciál.
Na plzeňské Noci vědců se představí také Fakulta strojní, její proděkan Jan Zdebor se ve své přednášce zaměří na využívání jaderné energie.
Kompletní program plzeňské Noci vědců najdou zájemci na webových stránkách Techmanie.

Celouniverzitní

Šárka Stará

04. 10. 2018