ZČU spolupořádá mezinárodní sympozium o bezpečnosti v dopravě a modelování poranění člověka

Od 1. do 3. listopadu spolupořádá výzkumné centrum NTC (Nové technologie - výzkumné centrum) mezinárodní sympozium v severočínském Tchien-ťinu na téma bezpečnosti vozidel a modelování poranění člověka pro současnou a budoucí mobilitu.

Výzkum a vývoj v oblasti modelování lidského těla pro analýzu rizika poranění během nárazu se na Západočeské univerzitě rozvíjí už dvacet let. Impaktní biomechanikou s využitím škálovatelných virtuálních modelů člověka se zabývá výzkumné centrum NTC a vyvinuté modely aplikuje pro zjišťování rizika poranění v dopravě. V této oblasti úzce spolupracuje i s dalšími výzkumnými centry Západočeské univerzity – s pracovištěm Nové technologie pro informační společnost (NTIS) a Regionálním technologickým institutem (RTI).

Na sympoziu v Číně představí ředitel výzkumného centra NTC Luděk Hynčík škálovatelný virtuální biomechanický model člověka Virthuman, určený pro rychlou analýzu rizika poranění během nárazu. Odborníci z NTC ho vyvinuli v úzké spolupráci se společností ESI Group. Model je vhodný pro simulaci nárazů dospělých i dětí a umožňuje volit i výšku a váhu člověka. Uplatnění už našel i v praxi, společnost ESI Group ho nabízí jako jeden z modulů softwarového vybavení virtuálního privátního serveru (VPS) pro simulaci nárazů.

V oboru bezpečnosti v dopravě pěstuje NTC i rozsáhlou mezinárodní spolupráci s mnoha evropskými i mimoevropskými zeměmi a jeho zaměstnanci přednášejí na významných mezinárodních fórech a publikují v prestižních odborných časopisech. V letošním roce výzkumné centrum navázalo kontakt právě s univerzitou v Tchien-ťinu (Tianjin University of Science and Technology - TUST), kde již došlo k první výměně výzkumníků. „Čínský postdoktorand pracuje nyní jeden rok v našem výzkumném centru a dva moji studenti doktorského studia odjeli v září na čtvrt roku na TUST,“ popisuje spolupráci Luděk Hynčík a dodává, že letos na jaře ZČU a TUST podaly společný výzkumný projekt. Pořádání mezinárodního sympozia s účastí odborníků z USA, Japonska, Koreje, Indie a České republiky je dalším významným milníkem.

Stále hledáme nové výzkumníky a východní trh disponuje významným potenciálem kvalitních lidí,“ říká Luděk Hynčík. „Pořádání sympozia může přivést na naši univerzitu nové zahraniční studenty a postdoktrandy,“ doplňuje.

Vedle Západočeské univerzity a univerzity v Tchien-ťinu (Tianjin University of Science and Technology) se na pořádání sympozia podílí Technologická univerzita jižní Číny (South China University of Technology - SCUT) a společnost China Automotive Technology and Research Center Co. Ltd.

Galerie


Nové technologie - výzkumné centrum

24. 10. 2018