Diplomová práce vynesla studentovi FAV stříbro v prestižní soutěži IT SPY

Soutěž Studující Úspěchy

Čerstvý absolvent studijního programu Inženýrská informatika, oboru Počítačová grafika, na FAV Lukáš Hruda získal stříbro se svojí diplomovou prací Hledání symetrie v geometrických modelech.

IT SPY je oficiální soutěž prestižních českých a slovenských univerzit o nejlepší diplomovou práci v oblasti informatiky. Od několika podobných soutěží se liší tím, že je zaštítěna regionálními profesními organizacemi ACM a zároveň významnými univerzitami v ČR a SR.

Ve velmi silné konkurenci více než šestnácti set absolventů ostatních informatických fakult v ČR a SR v ní letos obstál Lukáš Hruda z Fakulty aplikovaných věd se svojí prací zaměřenou na metodu pro nalezení roviny zrcadlové symetrie pro trojrozměrné objekty, použitelnou jak pro dokonale, tak pro přibližně symetrické objekty a objekty s chybějícími částmi. Vedoucí práce byla Ivana Kolingerová z katedry informatiky a výpočetní techniky FAV. Lukáš Hruda svou prací ukončil studium oboru Počítačová grafika a v současné době se věnuje v rámci doktorského studia na FAV oboru Informatika a výpočetní technika.

Nejvýše na stupni vítězů v soutěži IT SPY stanul Petr Mánek z Matematicko-fyzikální fakulty Univerzity Karlovy, třetí místo patří Miroslavu Bartyzalovi z Přírodovědecké fakulty Jihočeské univerzity. Více se o pracích tří nejúspěšnějších účastníků soutěže IT SPY 2018 dočtete na webových stránkách soutěže.  

Závěrečnému finálovému kolu, které proběhlo 6. prosince 2018 na půdě Matematicko-fyzikální fakulty Univerzity Karlovy, předcházela jako každoročně dvě kola výběru diplomových prací. Tak bylo postupně redukováno 1607 prací ze 17 IT fakult v České republice a na Slovensku na 9 nejlepších, které postoupily do již zmíněného finále.

Zde měl každý finalista vyhrazený čas na prezentaci svých výsledků, takže nejen kvalitní práce sama o sobě, ale i výborná prezentace rozhodla o výsledném pořadí v tradičně velmi vysoké konkurenci. Účast ve finále je tak sama o sobě oceněním pro studenta i fakultu.

Vynikající umístění v IT SPY, nejen v tomto roce, je potvrzením, že FAV patří ke špičce vzdělávání v informatice a její absolventi jsou srovnatelní s kolegy z ostatních významných univerzit v ČR a SR.

Galerie


Fakulta aplikovaných věd

Zuzana Majdišová

10. 12. 2018