Univerzita třetího věku připomíná v Jungmannově ulici trochu jiná výročí

Univerzita Veřejnost Výstava

Na výstavu Miroslava Breitfeldera je zvána i veřejnost.

Až do konce února je v chodbě v přízemí univerzitní budovy v Jungmannově ulici k vidění zajímavá výstava Československo 1918 - 1989. Její autor, historik a učitel Miroslav Breitfelder představuje na panelech Trochu jiná výročí, jak ostatně zní i podtitul výstavy. Zve na ni Univerzita třetího věku ZČU.

Výstava se ve třinácti obrazech vrací k některým událostem československých dějin, přičemž se až na jednu výjimku vyhýbá v poslední době velmi frekventovaným osmičkovým výročím. Autor se totiž domnívá, že důležité či alespoň zajímavé události se dějí prakticky pořád. Návštěvníci se tak mohou dočíst například o druhém sjezdu Svazu československých spisovatelů v roce 1956, o finále Mistrovství světa v kopané v roce 1934 v Římě, o tom, jak se 28. říjen stal znovu státním svátkem...

Pro Univerzitu třetího věku je to po výstavě Václava Čubra Na cestách krajinou už druhá výstava, na kterou zve kromě studentů také veřejnost. „Chceme pořádat další a vždy je svázat buď s tématem výuky Univerzity třetího věku nebo s osobnostmi – našimi lektory,“ uvedla vedoucí Univerzity třetího věku ZČU Magdalena Edlová.

PhDr. Miroslav Breitfelder, Ph.D. se narodil v Kraslicích, je nadšeným cyklistou a ochotníkem, zajímá se také o římskou antiku a kvantovou fyziku. Vystudoval Pedagogickou fakultu Západočeské univerzity a stal se učitelem s aprobací Český jazyk a literatura – dějepis. V roce 1994 začal vyučovat na katedře historie Pedagogické fakulty, kde přednáší i zkouší dějiny 20. století, zejména zločiny nacionálního socialismu a komunismu, jakož i didaktiku moderních dějin. O poznatky ze svých oblíbených předmětů se třetím rokem dělí i s posluchači Univerzity třetího věku.

Galerie


Emeritní rektor ZČU Josef Průša, autor výstavy Miroslav Breitfelder a děkan Fakulty pedagogické Miroslav Randa

Celouniverzitní

Pavel KORELUS

21. 12. 2018