Jak Českou republiku vidí mladí čeští výtvarníci? A jak na ni nahlížejí v zahraničí?

Studující Úspěchy Výstava

Na výstavě v Galerii Českých center v Praze jsou k vidění také díla studentů Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara Západočeské univerzity v Plzni.

Jak Českou republiku vidí mladí výtvarníci? A jak na ni nahlížejí v zahraničí? Na to se snaží odpovědět projekt CzechImage, který u příležitosti loňského stého výročí české státnosti zorganizovala Česká centra. Výběr bezmála šedesáti prací výtvarníků z deseti zemí je možné si prohlédnout až do 31. ledna 2019 na výstavě v Galerii Českých center v Rytířské ulici v Praze. Část expozice tvoří reminiscence prací studentů z Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara.

Úvodem projektu CzechImage byla již proběhlá česká část, která odstartovala vloni v lednu výstavou plakátů vytvořených studenty Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara. Dle zadání Českých center měli graficky ztvárnit svůj pohled na naši zemi. Studenti své vize a nápady zpracovávali pod odborným dohledem vedoucí ateliéru grafický design Kristýny Fišerové.

Se stejnou výzvou pořadatelé následně oslovili i studenty grafických škol v zahraničí. Své názory na Česko do svých prací začlenili výtvarníci ze Španělska, Německa, Rakouska, Švédska, Polska, Maďarska, Ukrajiny, Bulharska, Rumunska a Japonska.

Pro zamyšlení se nad tím, co pro ně Česká republika představuje, se podařilo nadchnout téměř čtyři stovky výtvarníků z deseti zemí světa. Výstava tak přináší svěží a často humorný i kritický pohled očima mladé zahraniční generace.

V říjnu loňského roku se práce studentů Sutnarky objevily spolu s pohledem španělských studentů na naši vlast v Českém centru v Madridu. Poté v prosince následovala výstava prací japonských a našich studentů v Českém centru v Tokiu.

Galerie


Studenti Martina Scholleová a Martin Kadlec, autoři vizuálu projektu CzechImage, po tiskové konferenci k výstavě v pražské Galerii Českých center

Ukázka prací zahraničních studentů

Ukázka prací zahraničních studentů

Vernisáž výstavy v Českém centru v Madridu

Vernisáž výstavy v Českém centru v Tokiu

Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara

Lenka THOMAYER OPATRNÁ

10. 01. 2019