Štafeta Západočeské univerzity si dojela na běžkách pro stříbro

Sport Studující Úspěchy

Tým ZČU v Plzni se z Akademického mistrovství ČR v běhu na lyžích v Novém Městě na Moravě nevrátil s prázdnou.

Od 4. do 7. února se v Novém Městě na Moravě konalo Akademické mistrovství ČR v běhu na lyžích. Na programu byly dva individuální závody a závod smíšených štafet, ve kterém startovali vždy dva muži a jedna žena. Šampionátu se zúčastnil i pětičlenný tým Západočeské univerzity, vedený trenérem a členem katedry tělesné výchovy a sportu Ondřejem Vodrážkou. Tři muži a dvě ženy o sobě dali vědět.

"Hned v prvním závodě se Veronice Kubínové (FPE) podařilo vybojovat v její silnější disciplíně - volné technice na 5 km bronzovou medaili. Smůlu si ale bohužel vybrali Pavel Burt (FPR) a Marek Švejnoha (FST), kteří za medailí zaostali na desetikilometrové distanci o titěrných 0,2 respektive 0,9 sekundy. Velmi ceněného výsledku v první desítce dosáhl v tomto závodě i student fakulty strojní Tomáš Matějka (FST)," popisuje Ondřej Vodrážka.

Smolaři z předešlého dne si chuť spravili v závodě smíšených štafet, do kterého nastoupili právě s Veronikou Kubínovou. "Dojeli si s přehledem pro druhé místo a stříbrnou medaili pro ZČU. O zlato je připravila štafeta Technické univerzity Liberec, za kterou nastoupila reprezentantka ČR a účastnice závodů SP a MS Sandra Schutzová, která vytvořila rozhodující náskok," pokračuje Ondřej Vodrážka.

Akademický šampionát zakončily vytrvalostní závody na 10 km pro ženy a 20 km pro muže s hromadným startem. Nejlepšího výsledku z týmu ZČU dosáhl Pavel Burt, ale bohužel opět to bylo „jen“ 4. místo. Hned za ním dojel na 5. místě Marek Švejnoha.

"Všem reprezentujícím běžcům na lyžích ze ZČU patří díky za výbornou reprezentaci a především týmový duch. A také za udržení medailové série, které trvá již od roku 2004. Od tohoto roku se běžci na lyžích ZČU nikdy nevraceli do Plzně bez cenného kovu," cení si úspěchů Ondřej Vodrážka.

Galerie


Veronika Kubínová.

Pavel Burt, Veronika Kubínová, Marek Švejnoha.

Celouniverzitní

Pavel KORELUS

11. 02. 2019