Fakulta designu a umění uspěla v soutěži Grafika roku 2018

Studující Úspěchy Výstava

Celostátní soutěžní výstava bude v dubnu k vidění i v plzeňské Galerii Ladislava Sutnara a v Galerii Inkubátor v budově Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara ZČU.

Anna Bydžovská, studentka třetího ročníku magisterského stupně ateliéru Ilustrace, a Bedřich Kocman, pedagog ateliéru Ilustrace Grafika se stali laureáty prestižního klání Grafika roku 2018. Soutěž s dlouholetou tradicí je v České republice zcela jedinečná, zaměřuje se na představení a zprostředkování současné grafické tvorby širokého spektra českých umělců.

Do letošního ročníku bylo přihlášeno na 361 prací, z toho na výstavě je k vidění 151 děl a 15 autorských knih. Na Grafiku roku 2018 byli za SUTNARKU nominováni čtyři studenti, jmenovitě Anna Bydžovská, Dagmar Dolíhalová, Markéta Knorová a Kateřina Villinová, a tři pedagogové Mikoláš Axmann a Bedřich a Jan Kocmanovi.

Hlavní cenu v kategorii C/A – velký formát studentská práce, tedy Cenu Simeony Hoškové (grafické listy větší než 297 x 210 mm) získala právě studentka Anna Bydžovská. Ocenění obdržela za práci Paneland IV. (kolagrafie, vel. listu 1035 x 760 mm), která vznikla pod vedením Mikoláše Axmanna. Součástí ocenění byl také stipendijní pobyt, který vítězce poskytuje Galerie Klatovy/Klenová. Grafický list Anny Bydžovské se zdánlivě banálním námětem fasády panelového domu představující formálně organizovanou abstraktní i konkrétní strukturu přesvědčil komisi svým výrazem i netradiční technikou tisku z papírové matrice. Sama autorka říká: „Paneland IV. je součástí grafického cyklu, který vznikl v průběhu mé roční stáže v Polské Lodži. Inspirací mi bylo místo, kde původně stálo Lodžské ghetto a kde nyní stojí sídliště plné panelových domů."

Bedřich Kocman získal v GRAFICE ROKU 2018 Speciální cenu za grafické techniky - tisk z plochy – serigrafie. Oceněná grafika vznikla jako součást souboru, prezentovaného na Kocmanově výstavě Polymorpha v Galerii Jiřího Trnky v březnu loňského roku. Stejnojmenná kompozice odkazuje redukovanými grafickými prostředky k proměnlivosti a mnohotvárnosti organických forem. "Toto, stejně jako jiná ocenění, samo o sobě mnoho neznamená, jsou to epizodky, náhody, nehody, na které je třeba, bez vědomí toho, co předcházelo a co by mělo následovat, nejlépe zapomenout," skromně k ocenění podotkl Bedřich Kocman.

Slavnostní vyhlášení 25. ročníku celostátní soutěžní výstavy Grafika roku 2018 a 24. Ceny Vl. Boudníka se konalo 3. února v Obecním domě v Praze, kde je rozsáhlá výstava k vidění do 27. února. V dubnu se výstava přesune do plzeňské Galerie Ladislava Sutnara a do Galerie Inkubátor v budově Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara ZČU. Letošní ročník nabízí různorodé grafické práce a autorské knihy renomovaných grafiků, studentů a výtvarníků s přesahem do různých oborů. Návštěvníci se mohou těšit na grafické práce všestranného výtvarníka Petra Nikla, malířů Jakuba Špaňhela, Martina Mainera, Patrika Hábla, Martina Salajky, sochaře Čestmíra Sušky, Jana Kalába, Pasty Onera i Michala Škapy, na světovou autorskou knihu Květy Pacovské a mnohé další. 

Přehled všech laureátů a doprovodný program výstavy naleznete zde.


Foto: FB Grafika roku

Galerie


Anna Bydžovská

Bedřich Kocman

Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara

Lenka THOMAYER OPATRNÁ

13. 02. 2019