Šperky ze Sutnarky ohromily Budapešť

Absolventi Úspěchy Výstava

Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara ZČU se neztratila v konkurenci sto padesáti designérů z Čech, Francie, Polska, Maďarska, Německa, Itálie, Rakouska, Portugalska, Rumunska, Španělska, Slovenska a Švýcarska.

Poslední květnový den zahájila budapešťská Nová galerie (tzv. Balna) 14. ročník mezinárodního výběrového výstavního projektu Design without borders / Határtalan Design a 7. ročník Setkání evropských a středoevropských designérů - MeeD. Designéři z Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara ZČU se v konkurenci neztratili - právě naopak.

„Design without borders je výstava mapující současnou tvorbu v oblasti textilu, nábytku, interiérových doplňků a šperku. V centru Budapešti představila autory z dvanácti zemí a jejich práce - od kousků sériové výroby až po autorské solitéry. Součástí prezentace bylo setkání, kde měli autoři možnost přiblížit oblast, které se věnují. Ateliér Design kovu a šperku představuje tento ročník ústřední část sekce šperku," popisuje absolventka ateliéru a jedna z vystavujících Eva Hegedüsová.

Výstava představila práce sto padesáti designérů z Čech, Francie, Polska, Maďarska, Německa, Itálie, Rakouska, Portugalska, Rumunska, Španělska, Slovenska a Švýcarska. V této obrovské konkurenci se podařilo ateliéru Design kovu a šperku, který vede Petr Vogel, uspět v kategorii šperku. O ocenění v této kategorii se podělila diplomantka Sutnarky Tata Akhatová s Viktorem Kovacem z VŠVU v Bratislavě. Ocenění z rukou ředitelky Českého centra v Budapešti Lucie Orbók převzala právě Eva Hegedüsová, která na slavnostním zahájení zastupovala Sutnarku. Barvy naší fakulty na festivalu reprezentuje také absolvent ateliéru Design Filip Mirbauer. V Budapešti vystavuje kolekci modulárního regálového systému a univerzální křeslo z ohýbaného materiálu.

Výstava je v industriální budově Nové galerie k vidění do 23. června.

Foto: Eva Hegedüsová, Design without borders

Galerie


Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara

Lenka THOMAYER OPATRNÁ

14. 06. 2019