Západočeská univerzita se studentům opět představí při Roku jedna

Studium Tisková zpráva Univerzita

Rok jedna, akce Západočeské univerzity v Plzni (ZČU), která má především nově nastupujícím studentům pomoci zorientovat se v univerzitním prostředí a podpořit je na začátku jejich nové životní etapy, se letos uskuteční jako třídenní festival. Od úterý 24. do čtvrtka 26. září bude v kampusu ZČU na Borských polích probíhat atraktivní program nabitý informacemi, prohlídkami a zábavnými aktivitami. 

„Začátek vysokoškolského studia nemusí být pro každého jednoduchý. Onen pověstný studentský život přináší možná více volnosti, ale současně i řadu povinností a také vyžaduje od mladých lidí mnohem více samostatnosti a zodpovědnosti. Aby přechod ze střední školy na vysokou nepřinesl zbytečná zklamání, je dobré se od samého začátku v univerzitním světě zorientovat,“ říká rektor Západočeské univerzity Miroslav Holeček.

Už podruhé proto ZČU uspořádala Rok jedna. Připravil ho tým Informačního a poradenského centra v rámci ESF projektu ZČU v úzké spolupráci s dalšími univerzitními pracovišti a studentskými organizacemi. Po loňské jednodenní premiéře se letos akce rozšířila na tři dny. Cílem je co nejvíce přispět k tomu, aby vysokoškolský svět byl pro studenty od počátku bezpečnou zónou, kde ví, bez čeho se neobejdou, co musejí splnit, ale taky na koho se obrátit v případě potíží nebo kde rozvíjet své zájmy či jak se zapojit do mimoškolních aktivit.

V úterý 24. září začíná program od 15 hodin. V univerzitním kampusu v prostoru mezi tělocvičnou a knihovnou čekají studenty i akademiky sportovní aktivity – lezení na stěně, discgolf, slack-line, mini nohejbal, kriket nebo lukostřelba, soutěž inspirovaná požárním sportem, grilování, ale také bleší trh a výroba kokedam. Od 18 hodin jsou všichni zváni na KampuSlam, kde mimo jiné zazní báseň o ZČU, a to v podání mistra ČR 2017 ve slampoetry a absolventa Fakulty pedagogické DR. FILIPITCHE. Kromě něj vystoupí finalista republikového mistrovství ve slampoetry a absolvent Fakulty právnické ŠVÉD, student Fakulty filozofické PÍ a jeho koelgyně z téže fakulty KORMA. O hudební program se v průběhu dne budou starat DJ Danny Young a DJ Lee Boun. A protože program bude dlouhý, přihlášení zájemci budou moci přespat ve stanovém městečku, které vyroste ve vnitrobloku Fakulty strojní (Univerzitní 22). 

Ve středu 25. září se dění přenese do budovy Fakulty strojní, kde se uskuteční takzvaný infoden. Studentům budou k dispozici referentky studijních oddělení, na stáncích a při workshopech se představí studentské organizace a jednotlivá univerzitní pracoviště, například Informační a poradenské centrum ZČU, Univerzitní knihovna, International Office, Kariérní centrum, BoostUp, Celoživotní a distanční vzdělávání a další.

Čtvrtek 26. září bude věnován prohlídkám kampusu. Probíhat budou ve čtyřech časech v rozmezí od 12:30 do 16 hodin a užijí si je i studenti s hendikepem nebo ti, kterým spíše než čeština vyhovuje angličtina nebo ruština. Název Z kanceláře rektora až na střechu Fakulty elektrotechnické napovídá, kam se studenti při prohlídkách podívají. Kromě dvou uvedených míst to bude i Univerzitní knihovna, Informační a poradenské centrum ZČU, HelpDesk, Kariérní centrum, US Point a další místa, o nichž je dobré vědět. Ve dvou časech bude probíhat také prohlídka budov ZČU v centru města. 

Veškeré potřebné informace najdou zájemci na facebookové události Rok jedna.

Galerie


Celouniverzitní

Šárka Stará

23. 09. 2019