Sutnarka připravila kolektivní výstavu Chiméra v pražském centru DOX+

Melancholická a poeticky laděná výstava upozorňuje na dobrovolné odcizení člověka přírodě.

Ve dvou prostorech pražského Centra současného umění v části DOX+ je k vidění výstava Chimera, kterou uspořádala Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara Západočeské univerzity. Jde o jedinečnou kolektivní přehlídku tchajwanských nových médií a digitálního umění kurátorů Jana Van Woensela a Yu-Chuan Tsenga. Vernisáž, která se konala v pátek 4. října, navštívili významní hosté, jako například ředitel Tchajpejské hospodářské a kulturní kanceláře Andy W. M. Tseng, jeden z vystavujících umělců Hung-chi Cheng nebo velvyslanec Joey Chung-I Wang. Přítomen byl také proděkan pro tvůrčí činnost plzeňské Sutnarky Arnošt Marks. Výstava byla uspořádána díky finanční podpoře čínského Ministerstva kultury z programu Spotlight.

Chiméra podle autorů pramení z pochopení, že se lidé v posledních desetiletích stali hybridem těla a stroje. Člověk je spoluzávislý na technologiích. Chytré zařízení, jehož jsme součástí, je jak klíčem, který otevírá nekonečné průchody do virtuálního prostoru, tak i nádobou, kterou používáme k jízdě na vlnách kyberreality. Naše dobrovolné masové směřování k virtuálnímu prostoru způsobilo nevratné odcizení. Moderní člověk opustil ve stavu bezvědomí přírodu a nahradil ji virtuální iluzí otevřených zdrojů, která slouží jako kdysi přístupná náhrada. Tato agnostická paralelní pustina je však pouze neuspokojivým stimulem, živí jen zvýšenou závislost člověka na digitálních nástrojích, a ve stále více digitalizovaném světě vyvolává osobní odcizení.

Chiméra je melancholická a poeticky laděná výstava, v níž ústřední postavení zaujímá osamělost přírody v hypertechnologické demiurgické éře.

Výstava je k vidění do 27. října a je otevřena kromě úterý vždy od 11 do 18 hodin. Srdečně zveme na komentovanou prohlídku, která se uskuteční 18. října od 16 hodin, viz fb událost.

Foto: Aliaksandr Dym

Galerie


Chenwei Chiang: Mobile Device (2018)

Chen Yun-Ju: Spring Up (2013)

Chi-Ping Chin: The Life of Mayfly (2015)

Yu-Chuan Tseng: Chimeras sing a song (2013)

Tien-Chun Chang: Tranquility v2 (2013)

Tseng Kung-Ta: Nature (2018)

Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara

Jan Van Woensel

10. 10. 2019