Ilustrátoři ze Sutnarky už podruhé vystavují v USA

Univerzita Úspěchy Výstava

Velvyslanectví ČR ve Washingtonu jen málokomu dává prostor dvakrát po sobě, ale studentům z ateliéru Mediální a didaktická ilustrace se to podařilo.

Po loňské výstavě projektu Dobrých 100 vystavují studenti ateliéru Mediální a didaktická ilustrace Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara ZČU od 12. září do konce října projekt Velvet Effect. Ilustrátoři spolupracovali na výstavě, přípravě videa, samolepek a pohlednic se studenty bakalářského ateliéru Grafický design, které vede Ditta Jiřičková. Výstavu osobně zahájili velvyslanec České republiky v USA pan Hynek Kmoníček a kulturní atašé Šárka Vamberová. O vernisáži informovala následující den Česká televize.

Projekt Dobrých 100 je do 13. října prezentován ve výstavním prostoru Lo Rez v Chicagu, ve čtvrti Pilsen. Tuto výstavu zahájil 26. září generální konzul ČR Jaroslav Kantůrek. Výstavu poctil návštěvou starosta čtvrti Pilsen Byron Sigcho López. Součástí této výstavy bylo i slavnostní odhalení muralu, který vytvořili studenti magisterského ateliéru Ilustrace Martin Kelbl, Gabriela Mangerová a Markéta Brecherová. Ti během svého týdenního pobytu namalovali za čtyři dny na ploše 8 x 4 m klasickými štětci malbu Pilseñity. Návrh malby byl vybrán na základě vyhlášené ateliérové soutěže.

„Když byla u nás v ateliéru vyhlášená soutěž o návrh muralu do čtvrti Pilsen v Chicagu, nevěděl jsem, jak začít," přiznává Martin Kelbl. "Došlo mi, že abych zaujal svým "evropským" stylem v místě, kde žijí převážně Mexičani, musím si prostudovat nástěnné malby, které místní obyvatele vítají na každém rohu. Velmi často se objevují portréty, osudy vepsané ve tvářích skutečných lidí. Na tomto základě jsem se tedy rozhodl namalovat dívku oblečenou do plzeňského kroje, kterému dominuje obrovská mašle - tím reprezentuji Čechy současné a i ty, kteří do USA odešli. Barevné vzory vyplňující její kroj zastupují nynější mexickou populaci obývající tuto původně českou čtvrť. Tak se potkávají dvě kultury, česká s mexickou, Plzeň a Pilsen a vzájemně se o druhém učí. Tanečníky poskakující okolo takzvané Pilseñity vytvořily moje kamarádky a spolužačky Markéta Brecherová a Gabriela Mangerová," popisuje autor vítězného návrhu. Takto velkou malbu studenti dělali zcela poprvé a návštěva Spojených států pro ně byla také premiérou. „Kromě práce jsme si mohli každý den vychutnat přímo vyhlídkovou jízdu v chicagském nadzemním metru, prozkoumat Downtown s hlavami vyvrácenými do nebes a žasnout nad obrovitostí všech předmětů okolo nás. Se skicákem v ruce jsme si užívali odlesky Cloud Gate, neboli Fazole v Millennium Park a architekturu Franka Lloyda Wrighta v Oak Park. Největší odměnou nám byly nadšené komentáře lidí procházejících kolem a fakt, že Pilseñita je na krásné zdi a vítá všechny příchozí do čtvrti Pilsen!" dodává Martin.

Souběžně s oběma výstavami proběhla i výstava vedoucí ateliéru Mediální a didaktická ilustrace Renáty Fučíkové v Pilsen Outpost Gallery na 18th Street v chicagské čtvrti Pilsen. Neuvěřitelnou shodou náhod do galerie zavítala i praneteř Franze Kafky, ale samozřejmě i mnoho zajímavých hostů z české, americké i mexické komunity, včetně profesorů z University of Chicago.

Za náročnou organizaci akcí v Chicagu patří velký dík Ireně Čajkové z University of Chicago a Kláře Moldové z T. G. Masaryk Czech School. Zveřejněné fotografie jsou z jejich archivu a z archivu Martina Kelbla.

Galerie


Generální konzul ČR, pan Jaroslav Kantůrek

Renáta Fučíková s praneteří Franze Kafky

Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara

Lenka THOMAYER OPATRNÁ

15. 10. 2019