Studenti Fakulty ekonomické se vydali po Stopách udržitelného rozvoje v česko-bavorském pohraničí

Spolupráce Studující Univerzita

Studenti z Čech a Bavorska získali nejen vhodné nástroje na téma udržitelnosti, ale navázali spolu během přeshraniční exkurze kontakt a měli možnost blíže se seznámit s kulturou sousední země.

Evropský region Dunaj-Vltava je prostorem pro „Společnost 4.0“. Pro další konkurenceschopnost regionu jsou v oblastech vědy a společnosti nutné udržitelné koncepty. Studenti Východobavorské vysoké školy technické (OTH) Amberg-Weiden, Vysoké školy technické Deggendorf, FHWS Würzburg, stejně tak jako Západočeské univerzity v Plzni, se proto vydali v rámci společné studijní exkurze po Stopách udržitelného vývoje v česko-bavorském pohraničí.

Čekal na ně rozmanitý program. Podařená studijní exkurze po Horní Falci se konala v době od 7. do 20. října 2019 a vedla nejdříve z Weidenu přes klášter Speinshart do waldmünchenského Centra vzdělávání mládeže. Studenti se ale seznámili nejen se zajímavými a inspirativními místy: úloha účastníků exkurze spočívala také v tom, vyměnit si během čtyř dní informace o perspektivních tématech udržitelného vývoje naší společnosti. Tuto akci podpořily Česko-bavorská vysokoškolská agentura a Evropský region Dunaj-Vltava.

Pozitivní pro životní prostředí a hospodářství

Na aspekt „udržitelnosti“ se nahlíželo z různých perspektiv. Studenti z Čech a Bavorska se zúčastnili nejen přednášek, ale i prezentací firem, a mohli si tak udělat obrázek o tom, jak se podniky v oblasti udržitelnosti angažují. Zajímavá byla v tomto ohledu návštěva Adidasu nebo hornofalcského pivovaru Neumarkter Lammsbräu, který po celé generace vyrábí nápoje v biokvalitě. Otázky o budoucnosti vedení podniku mohly být zodpovězeny pomocí hry o rozdělení světa a workshopu udržitelnost. Brzy bylo jasno: jak zavedené podniky, tak startupy mají různé možnosti udržitelného jednání. Ochrana životního prostředí, pracovní postupy šetrné ke zdrojům stejně jako férové zacházení jsou konkrétní znaky podniků a nabízejí šanci konkurenceschopnosti.

Udržitelné zakládání firem  – jde to!

Mladé a inovativní firmy dávají v digitální době regionálnímu hospodářství důležité impulsy. „Téma udržitelnosti by mělo hrát rozhodující roli už při zakládání firem“, je přesvědčený Alexander Herzner z katedry udržitelnosti v technice a hospodářství na OTH Amberg-Weiden. Také při založení startupu je výhodou zohlednit již na začátku témata, jako jsou ochrana životního prostředí a sociální aspekty. Ne bezdůvodně se proto účastníci exkurze seznámili s „10 principy zodpovědných startupů“. Philipp Hermannsdörfer z Digitální zakladatelské iniciativy Horní Falc nabídl studentům náhled do mezinárodní a regionální zakladatelské scény. Také zde se hovořilo o tom, že zakladatelé mohou užíváním nových technologií vytvořit a ovlivnit pozitivní celospolečenské dopady.

Studenti z Čech a Bavorska získali nejen vhodné nástroje na téma udržitelnosti, ale navázali spolu během přeshraniční exkurze kontakt a měli možnost blíže se seznámit s kulturou sousední země.

Galerie


Fakulta ekonomická

Dita Hommerová

31. 10. 2019