Noir film Noctuelle uspěl v Noci filmových nadějí

Absolventi Univerzita Úspěchy

Animovaný snímek absolventa Sutnarky Martina Pertlíčka je součástí koprodukčního projektu Trojhlas.

Absolvent Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara ZČU Martin Pertlíček uspěl se svým krátkometrážním loutkovým filmem Noctuelle v soutěži amatérských filmařů Noc filmových nadějí, která je autorským projektem televize Nova a TV Markíza.

Do letošního dvanáctého ročníku se přihlásilo celkem 165 filmů, z toho 104 českých a 61 slovenských. Vítěze jednotlivých kategorií vybírala odborná porota ve složení: televizní a filmový producent Vratislav Šlajer, filmový střihač Luděk Hudec, animátor, producent a režisér Aurel Klimt, producent Rastislav Šesták a producentka Zuzana Mistríková. Filmaři soutěžili v kategoriích Animace, Dokument, Hraný film a Nejlepší filmař do 15 let. Poslední uvedená kategorie byla letos do soutěže zařazena poprvé.

Martin Pertlíček uspěl se svojí diplomovou prací, která vznikla pod vedením prof. Jiřího Barty v ateliéru Animovaná a interaktivní tvorba, v kategorii Animace. Hlavní postava snímku, Noctuelle, je výrobce motýlů, kteří jsou nositelé snu. Tito motýli létají tmou k lidem, aby jim daný sen předali. V Noctuellově světě však existuje také netopýr. Tento netopýr je protikladem Noctuella. Tak jako Noctuelle vyrábí sny kladné a je chorobně posedlý vytvářením dobra, je netopýr jeho pravým opakem. Chytá Noctuellovy kladné sny, tedy motýly, a předělává je na sny záporné.

„Ve filmu Noctuelle jsem se snažil nalézt pole syrové poetiky. Film je určitě hororový, má prvky noir filmu a je založený na atmosféře, ale je také poetický. Pojednává o snech, o jejich výrobci, což mi přijde krásné samo o sobě. Je zde samozřejmě odvěký zápas dobra se zlem, který se odehrává na rovině dobro a zlo v každém z nás. Pointa je trochu neurčitá, ale nechci vše prozrazovat," popisuje autor, který se probojoval už na brazilský Festival AnimArte, což byl jeho další úspěch hned po italském Visioni Fantastiche nebo švédském REX Animation Film Festival.

Slavnostní předávání se uskutečnilo 22. listopadu v pražském kině Dlabačov. Pro diváky televize Nova byl od páteční půlnoci připraven filmový čtyřhodinový maraton – jedinečná přehlídka nejlepších hraných, animovaných a dokumentárních filmů, které vznikly na českých a slovenských filmových školách za poslední rok. Celkově diváci viděli 16 filmů z České republiky a 12 filmů ze Slovenska. Vítězné filmy jednotlivých kategorií letošního ročníku byly odvysílány v sobotu 23. listopadu ve speciálním pořadu Noc filmových nadějí - vycházející hvězdy na stanici Nova Cinema.

Film Noctuelle je součástí koprodukčního projektu Trojhlas, který je výsledkem spojení celkem tří studentských oceňovaných filmů, vzniklých souběžně na třech českých uměleckých školách – FAMU, UMPRUM a na naší fakultě. Autorkami dvou zbylých snímků jsou Daria Kashcheeva s filmem Dcera, který získal mimo jiné od americké Akademie filmového umění studentského Oscara 2019, a Marie Urbánková s filmem Betonová džungle.

Galerie


Loutky z filmů projektu Trojhlas je možné vidět na výstavě v multižánrovém kulturním prostoru na Praze 7 - Jatka 78

Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara

Lenka THOMAYER OPATRNÁ

27. 11. 2019