Studentka Fakulty právnické poskytla pomoc zraněné ženě

Spolupráce Studující

Rektor Západočeské univerzity Miroslav Holeček byl v lednu svědkem toho, jak studentka Fakulty právnické Západočeské univerzity v Plzni Lucie Jindrová pomohla 83leté ženě, která v centru Plzně upadla a zranila se. Za to, jak se studentka zachovala, jí rektor poděkoval při osobním setkání na rektorátu.

K události došlo nedaleko Fakulty právnické. Lucie Jindrová přecházela od zastávky tramvaje u hlavní pošty na autobus v sadech Pětatřicátníků. „Viděla jsem, jak na autobusové zastávce starší paní upadla na zem – do prostoru mimo chodník, kde staví autobusy. Zakopla a bohužel nestihla dát ruce před sebe, takže upadla přímo na obličej. Já a ještě jedna paní jsme jí pomohly se zvednout. Já jsem ji pak už sama usadila na lavičku na zastávce, a protože krvácení z obličeje bylo velmi silné, zavolala jsem záchranku. Operátorky jsem se rovnou zeptala, v jaké poloze má mít žena hlavu a na podobné instrukce a za pár minut záchranka přijela,“ popisuje studentka 3. ročníku Fakulty právnické celou událost. „Všechno jsme vlastně stihly během doby, než mi přijel autobus,“ dodává už s úsměvem.

„Velmi často slýchám povzdech: Ti dnešní studenti, to my jsme bývali jiní, lepší.‘ Já si naopak myslím, že to tak úplně není. Zažil jsem řadu situací, kdy se mladí lidé zachovali lépe a s větší slušností než lidé starší. I proto mě tak potěšilo, když jsem zjistil, že dívka, která zraněné ženě pomohla, je studentka Západočeské univerzity,“ neskrývá potěšení rektor Miroslav Holeček, který přišel na zastávku krátce po události, ve chvíli, kdy už Lucie Jindrová volala záchranáře.

Podle rektora Miroslava Holečka je dobré takové chování ocenit. Studenti by podle něj měli vědět, že si univerzita váží toho, když dokáží takto samozřejmě a správně zareagovat, jako třeba Lucie Jindrová. Ne vždycky je taková aktivita na veřejnosti běžná. O to víc pak těší, když studenti v kritický moment překonají ostych a nejistotu a zasáhnou tak, jak je právě potřeba. „V tomto případě jsem byl shodou okolností svědkem této události. Jindy ale může být svědkem někdo jiný. Budu rád, když nám dá zpětnou vazbu,“ vyzývá rektor Miroslav Holeček.

Při setkání Miroslava Holečka s Lucií Jindrovou přišla řeč také na samotné studium. „Jsem s naší fakultou spokojená. Hlásila jsem se na Univerzitu Karlovu i do Plzně a jsem ráda, že jsem tady. Učitelé jsou vstřícní a předávají nám hodně věcí z praxe, což mi vyhovuje. Pomáhá mi to látku lépe pochopit,“ hodnotí studentka, která pochází z Klášterce nad Ohří.

Její aktivity nezůstávají jen na úrovni domovské fakulty. V rozhovoru zaznělo také to, že už se dvakrát prostřednictvím Fakulty zdravotnických studií zúčastnila jako figurantka velkého cvičení složek integrovaného záchranného systému v česko-bavorském příhraničí. „Byl to úžasný zážitek. Šla jsem do toho s tím, že to chci zažít,“ líčí Lucie Jindrová.

Galerie


Celouniverzitní

Šárka Stará

10. 02. 2020