Západočeská univerzita tiskne ochranné štíty pro pracovníky městských organizací

covid-19 Spolupráce Tisková zpráva

Na Západočeské univerzitě v Plzni (ZČU) se vyrábí ochranné štíty pro pracovníky městských sociálních zařízení i dalších provozů. Většina zapojených pracovišť ZČU využívá 3D tisk, na Fakultě elektrotechnické pracují nově pomocí technologie laserového řezání. Pracovníci městských organizací již obdrželi prvních dvě stě štítů. S výrobou na ZČU se ale nekončí. Instituce, které mají o ochranné štíty zájem, mohou kontaktovat univerzitu prostřednictvím on-line formuláře.

„Pro zajištění ochranných prostředků do našich sociálních zařízení děláme opravdu maximum. Skvěle nám funguje systém šití roušek, kdy jsme koupili látku a z ní v dílnách J. K. Tyla i dobrovolné šičky vyrobí 110 tisíc roušek. Nicméně jakékoliv zesílení ochrany zaměstnanců nejen v sociálních zařízeních je na místě, tisk štítů považuji za skvělý a hlavně užitečný nápad,“ uvedl primátor Martin Baxa.   

Do výroby ochranných štítů se na ZČU postupně zapojila řada pracovišť. 3D tiskárny začaly přibližně před týdnem pracovat na všech technických fakultách, tedy elektrotechnické, strojní a aplikovaných věd, ve výzkumném centru NTC, ale také na Fakultě designu a umění Ladislava Sutnara. Svými tiskárnami přispěla i Fakulta pedagogická a Centrum informatizace a výpočetní techniky. Tiskne se také v oddělení Celoživotní a distanční vzdělávání ZČU, které na poptávku ze strany města Plzně zareagovalo a celou akci koordinuje. Na výzvu, kterou zveřejnilo na svých webových stránkách a sociálních sítích, se do výroby zapojila i Střední průmyslová škola elektrotechnická Plzeň, plzeňská Masarykova ZŠ i několik jednotlivců.   

Materiál pro 3D tisk univerzitě poskytlo město Plzeň. „Těm, kdo se rozhodli se připojit, nejen rozvážíme materiál, ale snažíme se jim poradit, jak mají štíty tisknout, balit a sbírat, aby byla dodržena co nejvyšší hygiena,“ říká Viktor Chejlava z Celoživotního a distančního vzdělávání ZČU, který má po organizační stránce akci na starosti. „Po vyrobení by štíty měly být alespoň 90 hodin bez kontaktu s okolním prostředím,“ upřesňuje. V pondělí 30. března zveřejnilo Celoživotní a distanční vzdělávání ZČU na svých webových stránkách formulář, jehož prostřednictvím mohou o štíty požádat také další instituce.  Cesta ze ZČU k těm, kdo ochranné štíty potřebují, tak bude snadná a rychlá.

Fakulta elektrotechnická začala v průběhu týdne využívat pro výrobu štítů výrazně rychlejší metodu řezání laserem. "Výroba ochranných štítů je další cesta, jak můžeme našimi znalostmi a moderní technologií pomoci lidem, kteří ve svém zaměstnání podstupují riziko nákazy novým koronavirem,“ říká děkan Fakulty elektrotechnické Zdeněk Peroutka. Nově navržený štít se skládá jen ze dvou dílů – průhledná část je z polykarbonátu o šíři 1 mm, na flexibilní pásku kolem hlavy je použit polypropylen. Rychlost výroby je ve srovnání s 3D tiskem až 24násobně vyšší. Řešení navrhli studenti doktorského studia, kteří jsou společně s několika zaměstnanci do výroby zapojeni.  Pro ty, kteří by je chtěli následovat, zveřejnili podklady pro výrobu na webu Thingiverse.

Výzkumné centrum NTC, které se na výrobě ochranných štítů také podílí, nabídlo své služby i v oblasti dezinfikování a poliklinice na plzeňském Denisově nábřeží zapůjčilo pro tyto účely generátor ozónu.

Galerie


štít vyrobený laserem na Fakultě elektrotechnické ZČU

3D tisk ochranných štítů

výroba štítů na 3D tiskárně ve výzkumném centru NTC

odvoz štítů ze ZČU městským organizacím

Celouniverzitní

01. 04. 2020