Už plánujeme, jak se potkáme a navštívíme, říká studentka o Erasmu, který přerušil koronavirus

covid-19 Studium Studující

Lucie Steinerová studuje 2. ročník bakalářského programu Systémy projektového řízení Fakulty ekonomické. Již po nástupu na vysokou školu toužila vyjet na rok do zahraničí a přihlásila se na studijní stáž v rámci programu Erasmus+. Po půl roce na turecké Yildiz Technical University v Istanbulu  však musela stejně jako řada dalších studentů reagovat na mimořádná opatření spojená s koronavirem a vrátit se domů.

Turecko dlouhou dobu hlásilo nula nakažených. Kdy se Yildiz Technical University (YTU) rozhodla reagovat na epidemii? 
YTU a celé Turecko se rozhodlo zavést opatření přibližně s měsíčním zpožděním oproti evropským zemím. Důvodem bylo cíleně zamezit panice (díky vládní cenzuře, která v Turecku funguje), pozorovat ostatní země, jak se s celou situací vypořádají, a případně se poučit z jejich chyb.

Jak fungovala organizace studia? 
Po vyhlášení nouzového stavu se výuka na pár týdnů přerušila, ale poté se plně rozjela formou online. Všechny předměty fungují přes YTU online educational system a tamější učitelé jsou velmi trpěliví a ochotní.

Jaké to je být na Erasmu ve vysněné zemi a pak nemoci vyrazit poznávat město, jezdit na výlety? 
Já jsem měla to štěstí, že jsem vyjela na celý akademický rok, tudíž jsem krásy Istanbulu a zážitky s Erasmem mohla prožívat během prvního a počátku druhého semestru, tedy necelých 6 měsíců. Kdybych vyjela jen na druhý semestr, tak by mě to rozhodně deptalo tisíckrát víc!

Jaká opatření byla zavedena na koleji a jak se se situací vyrovnávali ostatní zahraniční studenti? Byli jste dál v kontaktu alespoň virtuálně? 
Já jsem naštěstí bydlela v soukromém bytě, tudíž se mě opatření na kolejích netýkalo. Koleje pro YTU jsou jen pro turecké studenty a jsou umístěné v kampusu, který byl uzavřený. Místní studenti se tedy museli vrátit ke svým rodinám. Ostatní studenti z Erasmu to měli různě. Někdo se okamžitě na začátku epidemie vrátil do své země a čekal na to, jak bude vše probíhat. Někdo zůstal o trochu déle a pak se vrátil. A někdo, jako já, si počkal až za minutu dvanáct a pak měl co dělat, aby se mohl vrátit domů.
S několika studenty, se kterými jsem si vytvořila krásná přátelství, v kontaktu jsme a snažíme si psát, volat a videochatovat několikrát do týdne. Už teď plánujeme, jak se potkáme a navštívíme, až se celá situace uklidní.

Zvažovala jsi dlouho, jestli odjet, nebo zůstat? Co nakonec rozhodlo? 
Mé rozhodnutí ovlivňovalo zkouškové období a celá situace se studiem. Společně s kamarády jsme čekali na vyjádření rektorátu YTU o realizaci závěrečných zkoušek pro letní semestr. Nebylo jasné, jestli zkoušky budou probíhat se zpožděním v létě, což by pro studenty znamenalo zůstat v Istanbulu, nebo budou přes internet. O několik týdnů (a několik nedočkavých mailů od nás studentů) později jsme dostali zelenou a mohli jsme se pokusit o návrat do našich rodných zemí s ujištěním, že celou studijní situaci zvládneme.

Jak nyní dostuduješ YTU?
Zápočty budou probíhat odevzdáním eseje, slohové práce, vypočtením různých příkladů či formou rozhovoru přes online platformu. Jak budou probíhat závěrečné zkoušky, ještě není rozhodnuto, ale byli jsme ujištěni, že se nám Erasmus pokusí vyhovět se vším, jak jen to půjde.

Jak zvládáš návrat do ČR?
Po Istanbulu se mi stýská, protože jsem tam našla spoustu přátel a mám z Erasmu plno zážitků. Mám se ale dobře. Jsem ráda, že mohu být zpátky doma, a jsem s rodinou, takže aklimatizování a karanténu zvládám naprosto skvěle!

Galerie


Fakulta ekonomická

Ivana KUTÁČOVÁ

13. 05. 2020