Nejlepší současná grafická umělecká tvorba je v Galerii Ladislava Sutnara

Univerzita Veřejnost Výstava

Ve středu 10. června byla po několikaměsíční kulturní pauze způsobené pandemií COVID-19 slavnostně otevřena výstava Grafika roku 2019 a Cena Vladimíra Boudníka. V plzeňské Galerii Ladislava Sutnara je možné ji navštívit do 4. července.

Akci pořádá Nadace Hollar ve spolupráci s Fakultou designu a umění Ladislava Sutnara a nadací SUTNAR - NADACE RADOSLAVA A ELAINE SUTNAROVÝCH. Je tomu již podruhé, kdy se výstava Grafika roku 2019 a Cena Vladimíra Boudníka přesouvá z tradičních prostor pražského Obecního domu do Plzně, do Galerie Ladislava Sutnara.

Výstava představuje různorodé grafické práce, techniky a krásné autorské knihy. Zastoupeny jsou práce jak zavedených autorů, tak studentů z celé republiky. Kurátorem výstavy je Jan Van Woensel.

Vystavující:

  • Ondřej Michálek, 25. laureát Ceny Vladimíra Boudníka.
  • Mikoláš Axmann, Michal Babčák, Šimon Brejcha, Kryštof Brůha, Lenka Falušiová, Patrik Hábl, Jan Hísek, Jakub Honetschläger, Monika Immrová, Zbyněk Janáček, Ditta Jiřičková, Robin Kaloč, Jan Kocman, Bedřich Kocman, Jiří Kornatovský, Bronislava Bakule Malá, Saki Matsumoto, Petr Nikl, Jan Skácelík, Daniel Suška, Jakub Špaňhel, Rostislav Vaněk, Martin Velíšek a Alina Yessimbekova.
  • Studenti Dagmar Dolíhalová, Veronika Hoppová, Sabina Kafková, Dana Kápičková, Petr Kubáč, Kristýna Legerská, Ivana Machová, Václav Nosek, Matěj Novotný, Bára Procházková, Tatsiana Byts, Karolína Vítková, Petr Voňka, Michaela Absolonová, Kristýna Bujárková, Barbora Dušátková, Bára Procházková, Tereza Šrámková, Andrea Štosková a Václav Záhorský.

Za autorskou knihu: Mikoláš Axmann, Renáta Fučíková, Iva Krupicová, Veronika Bílková, Patrik Braun, Tatsiana Byts, Barbora Dušátková a Lenka Novotná.

Grafika roku je významný kulturní projekt představující nejlepší současnou grafickou uměleckou tvorbu v Čechách za předešlý rok. Soutěž od roku 1994 představuje a zpřístupňuje rozmanitou grafickou tvorbu napříč obory, technikami a generacemi, a to jak laické, tak odborné veřejnosti. Je to jedinečná platforma, která upozorňuje na vývojové tendence, propojuje studenty, akademiky, teoretiky a etablované umělce a umožňuje tak jejich přímý dialog.
Cena Vladimíra Boudníka je prestižní ocenění za umělcův celoživotní přínos grafice a jejím držitelem je mimo jiné také pedagog Sutnarky Mikoláš Axmann.

Foto: Kamran Julfayev

Galerie


Kurátor výstavy Jan Van Woensel a Kateřina Obozněnková, tajemnice nadace a ředitelka soutěže

Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara

Lenka THOMAYER OPATRNÁ

16. 06. 2020