Cena rektora ZČU v soutěži Sportovec Plzně patří Janu Šindelářovi

Spolupráce Sport Univerzita

Cenu rektora Západočeské univerzity v Plzni (ZČU), vyhlašovanou v rámci soutěže Sportovec Plzně, získal pro rok 2019 kanoista Jan Šindelář. Dar spojený s oceněním převzal z rukou rektora Miroslava Holečka ve čtvrtek 23. července v budově rektorátu ZČU.

„Ceníme si toho, když někdo dokáže skloubit studium a sportovní kariéru a v obojím dosahuje vynikajících výsledků,“ uvedl rektor Miroslav Holeček při setkání s oceněným sportovcem. Ještě ne osmnáctiletý Jan Šindelář, který se věnuje slalomu a sjezdu na divoké vodě, se v roce 2019 v bosenské Banja Luce stal juniorským mistrem světa ve sjezdu týmů. Za sebou má však i řadu dalších úspěchů na republikových a mezinárodních soutěžích. Kromě toho je vynikajícím studentem Gymnázia Blovice a prospívá s vyznamenáním.    

„S učením nemám problémy a na gymnáziu v Blovicích jsem spokojený,“ řekl Jan Šinelář, kterého zajímají technické obory a v budoucnu by rád studoval na vysoké škole. Svůj čas nyní věnuje trénování a závodům. Tréninky člen oddílu kanoistiky TJ Lokomotiva Plzeň absolvuje především na řece Úslavě v Blovicích.

Cenou rektora ZČU odměňuje Nadace sportující mládeže ve spolupráci se Západočeskou univerzitou vždy jednoho studenta za propojení studia a sportu, a to už od roku 2014. Obě instituce tak chtějí dát najevo, že díky kvalitnímu vzdělaní sportovci lépe najdou uplatnění i po skončení své profesionální sportovní kariéry.

„Jsme vždy rádi, když sportovně nadaní studenti pokračují ve svém dalším vzdělávání na univerzitě. Snažíme se s nimi pak nadále spolupracovat, třeba v rámci seminárních nebo kvalifikačních prací,“ uvedl předseda Správní rady Nadace sportující mládeže František Berka, který se předání Ceny rektora ZČU také zúčastnil. 

Rektor Miroslav Holeček při společném rozhovoru připomněl, že ZČU své studenty, kteří dosahují vynikajících sportovních výsledků, každoročně oceňuje mimořádným stipendiem, udělovaným ve spolupráci s městem Plzní a Plzeňským krajem. Podporu sportovně nadaným studentům od letošního roku poskytuje také Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR svým programem UNIS.

„Přeji vám mnoho dalších sportovních i studijních úspěchů,“ poblahopřál rektor ZČU mladému sportovci, kterému předal tablet a další drobné dárky. „Pokud se rozhodnete pro některou z našich fakult, velice rádi vás přivítáme,“ uzavřel.


Galerie


Celouniverzitní

Šárka Stará

23. 07. 2020