Expedice Z101 vyrazí na cestu se záštitou rektora ZČU

Spolupráce Univerzita Veřejnost

Cestovatel Tomáš Vaňourek přibral do týmu absolventku Fakulty filozofické ZČU, politoložku Lindu Piknerovou.

Přes Afriku, Jižní a Střední Ameriku povede trasa Expedice Z101 po stopách cestovatelských legend Hanzelky a Zikmunda, kterou chystá Tomáš Vaňourek ze severoplzeňských Plas. Expedice naváže na předchozí projekt Zikmund100, při němž Vaňourek spolu s kolegou Lukášem Sochou zopakovali asijskou cestu Hanzelky a Zikmunda, oslavili sté narozeniny Miroslava Zikmunda a svými zážitky zaujali celou českou veřejnost.

Na Expedici Z101 se s Tomášem Vaňourkem vydá politoložka Linda Piknerová, absolventka Fakulty filozofické Západočeské univerzity v Plzni, která se zaměřuje především na Afriku a s jejími pravidelnými komentáři se mohou setkávat například posluchači ČRo Plus.

Z tohoto důvodu, a také protože Zikmund100 „úspěšně literárně, fotograficky a filmově dokončil dílo Hanzelky a Zikmunda při jejich asijské cestě“, udělil rektor ZČU Miroslav Holeček Expedici Z101 záštitu.

V rámci propagace expedice se Tomáš Vaňourek s Lindou Piknerovou v pátek 7. a 21. srpna zúčastnili na pozvání velvyslankyně Indonésie v ČR Kenssy D. Ekaningsih slavnostního večera k uctění 75. výročí Dne nezávislosti Indonésie. Akce Stará a nová Indonésie byla uspořádána pro celou řadu hostů.

"Není stará a nová Indonésie, je jen bohatý historický odkaz či poklad a současnost s velkými možnostmi současné Indonésie. Byl jsem tam opravdu rád. Takovou zem nejde nemilovat," říká Tomáš Vaňourek, který v těchto končinách pobýval od začátku července do konce srpna 2018. Protože byla Indonésie i na trase výpravy Zikmund100, při níž Vaňourek se Sochou fotografovali stejná místa jako Hanzelka se Zikmundem, přivezli také odtud řadu srovnávacích fotografií, které jsou až do 30. 8. k vidění v indonéské Restauraci Garuda v Praze, Milady Horákové 686/ 12.

Součástí programu oslav byl tradiční tanec, promítání krátkého sestřihu Vaňourkovy cesty po Indonésii i předání malé pozornosti velvyslankyni. Tomáš Vaňourek pro ni měl připraven velkoformátový snímek dívenky z indonéského ostrova Nias. "Jeden z kuchařů v restauraci Garuda je právě z ostrova Palau Nias a dívenku na snímku osobně zná. Udělalo mi to radost. Ten svět vlastně není tak velký, jak si myslíme, důležité jsou vztahy,“ uzavřel s úsměvem Vaňourek.

Galerie


Tomáš Vaňourek a velvyslankyně Kenssy D. Ekaningsih.

75. výročí Dne nezávislosti Indonésie.

Tomáš Vaňourek a Linda Piknerová předávají dar.

Výstava v Poslanecké sněmovně.

Výstava v Poslanecké sněmovně.

Výstava v Poslanecké sněmovně.

Výstava v Poslanecké sněmovně.

Celouniverzitní

Pavel KORELUS

24. 08. 2020