NTC zahájilo provoz česko-izraelského výzkumného a vývojového centra pro obnovitelnou energii

Spolupráce Univerzita Věda

Výzkumníci z NTC a odborníci na palivové články z izraelské Ariel University zahájili na začátku září činnost společného Výzkumného a vývojového centra pro obnovitelnou energii.

Společná laboratoř, která vznikla v návaznosti na podpis memoranda o spolupráci mezi Západočeskou univerzitou a Ariel University (AU) bude sídlit v Plzni. Výzkumný tým povede profesor Alex Schechter (AU), přičemž výzkumné aktivity se budou zaměřovat nejen na pokročilé materiály a průlomové technologie palivových článků, ale také na výzkum ukládání energie a průtočné baterie.

Spolupráce začala 3. září videokonferencí, které se mimo jiné zúčastnili rektor AU Michael Zinigrad a prorektor pro výzkum a vývoj ZČU Luděk Hynčík. Účastníci debatovali o vizi, principech a také o celkovém řízení společného centra. Vznik této jednotky je reakcí na snahu společnosti najít a implementovat ekologické energetické technologie, které dokáží uspokojit intenzivní poptávku současného světa po energii. „Významného pokroku lze dosáhnout pouze spojením znalostí a nápadů prostřednictvím spolupráce špičkových odborníků,“ říká ředitel NTC Petr Kavalíř.

Profesor Schechter je uznávaný izraelský odborník na výzkum a vývoj palivových článků a aplikaci pro obnovitelné zdroje energie. Tým se pod jeho vedením v budoucnu zapojí do evropských projektů zaměřených na obnovitelnou energii a bude usilovat o přenos výsledků výzkumu do praxe.

Galerie


Nové technologie - výzkumné centrum

Dita Sládková

18. 09. 2020