Západočeská univerzita má přejít na distanční výuku

Studium Studující Zaměstnanci

Podle informací od Krajské hygienické stanice Plzeňského kraje by měla Západočeská univerzita v Plzni od čtvrtka 24. září přejít na distanční výuku. Opatření je ve stádiu návrhu a musí ho ještě potvrdit Ministerstvo zdravotnictví ČR. 

Znamená to, že od uvedeného termínu by měla být s několika výjimkami zakázána osobní přítomnost studentů na výuce. Zákaz se nevztahuje například na klinickou a praktickou výuku a praxi, individuální návštěvy knihoven a studoven, individuální konzultace, zkoušení za přítomnosti nejvýše 10 osob a laboratorní, experimentální nebo uměleckou práci za přítomnosti nejvýše 15 osob.

„V úterý 22. září se sejdu s ředitelem krajské hygienické stanice, abychom zpřesnili či doplnili některé výjimky, které jsou v návrhu uvedeny, a také abychom prodiskutovali možnosti posunutí termínu o několik dní, zejména s ohledem na studenty prvních ročníků,“ vysvětluje rektor ZČU Miroslav Holeček. Právě studenti prvních ročníků nemají z důvodu rychlého přechodu na distanční formu vzdělávání možnost sžít se s univerzitním prostředím, poznat pedagogy a přizpůsobit se vysokoškolskému stylu výuky a hodnocení.

Vydání návrhu souvisí s tím, že se Plzeň dostala do oranžové barvy na koronavirovém semaforu. Opatření by mělo trvat do 31. října. Po schválení návrhu ze strany Ministerstva zdravotnictví sdělíme podrobnější informace.

„Pevně věřím, že jde opravdu jen o dočasné opatření, které má za účel přispět ke zmírnění nárůstu nových případů onemocnění covid-19. Dlouhodobé omezování vzdělávání však může mít velmi negativní důsledky,“ upozorňuje rektor Miroslav Holeček.

Celouniverzitní

21. 09. 2020