FZS uspořádala tradiční konferenci Cesta poznávání a vzdělávání v ošetřovatelství XI.

Konference Přednáška Spolupráce

Ve čtvrtek 17. září se za podpory prostředků z vnitřní soutěže ZČU uskutečnil 11. ročník tradičního kongresu Cesta poznávání a vzdělávání v ošetřovatelství a jarní/podzimní konference Nursing Now plzeňské pobočky České asociace sester.

Akci pořádala katedra ošetřovatelství Fakulty zdravotnických studií ZČU, Fakultní nemocnice Plzeň, Česká asociace sester – Region plzeňský a Česká komora porodních asistentek. Na konferenci vystoupila řada významných hostů. Profesor Samuel Vokurka promluvil o významu ošetřovatelského výzkumu v hematoonkologii, držitelka Ceny Florence Nightingalové za rozvoj ošetřovatelství Nina Müllerová a bývalá ministryně zdravotnictví Dana Jurásková hovořily o své profesní kariéře a Světlana Chabrová z Fakultní nemocnice Plzeň představila historii a současnost specializačního studia Intenzivní péče. Kateřina Ratislavová z katedry ošetřovatelství a porodní asistence prezentovala v příspěvku Péče o ženu při perinatální ztrátě problematiku z historického hlediska a Jiřina Uhrová ze Střední zdravotnické školy a Vyšší odborné školy zdravotnické v Plzni  pak představila využití zkušeností ze zahraniční v rámci projektu Erasmus +.

Účastníci konferenci hodnotili jako velmi zdařilou,  profesor Vokurka na závěr uvedl, že „přes všechny definované a doporučené postupy, nejmodernější přístroje a pomůcky… osobnost, charakter a zkušenost ošetřujících je zásadní, nejdůležitější a nejhodnotnější atribut.“ Tato slova jsou i poselstvím celého setkání, které se navíc uskutečnilo v roce zásadním pro nelékařské zdravotnické profese, kdy si připomínáme dvousté výročí narození zakladatelky moderního ošetřovatelství Florence Nightingalové a vrcholí celosvětová kampaň Nursing Now.

Galerie


Fakulta zdravotnických studií

Alena Lochmannová

24. 09. 2020