Vydejte se po stopách Hanzelky a Zikmunda do Náprstkova muzea

Spolupráce Veřejnost Výstava

Výstava nazvaná Po stopách asijské cesty Hanzelky a Zikmunda je na nádvoří Náprstkova muzea v Praze k vidění od poloviny září do konce března příštího roku. Přístupná je i v čase koronavirových opatření.

Jiří Hanzelka s Miroslavem Zikmundem vyrazili v roce 1947 na svoji první cestu do Afriky. V roce 1959 se vypravili napříč Asií. Překonali předsudky a překážky tehdejší doby, dokázali to, co nikdo jiný před nimi, a stali se legendami.

V roce 2018 dostali dva kluci z malého města nápad, že oživí jména legendárních cestovatelů a na jejich cestu navážou. K oslavě stých narozenin Miroslava Zikmunda tak Lukáš Socha a Tomáš Vaňourek přivezli dar v podobě 100 reprodukcí ikonických fotografií výpravy napříč Asií. Výstava na nádvoří muzea představuje výběr fotografií z této výpravy.

„Nejde jen o oslavu toho, co Hanzelka se Zikmundem dokázali – i když jsem opravdu rád, že máme v ikonické osobě pana Zikmunda aktivního podporovatele – jde i o zaznamenání proměny světa, lidí a vztahů, kterých svět od jejich cesty do současnosti doznal. Jsme dokumentaristy právě této transformace, upřesňuje spisovatel, cestovatel a člen nové Expedice Z101 Tomáš Vaňourek.

Expedici, nazvanou podle Miroslava Zikmunda, podpořil záštitou také rektor ZČU Miroslav Holeček. Zahájena měla být na jaře 2020 výpravou do Afriky. Doba této destinaci však nepřeje, a proto expedice vyrazí ještě v tomto roce na Island a za polární kruh – tedy do míst, kam se Miroslav Zikmund už nedostal, přestože to měl v plánu. Členové expedice Tomáš Vaňourek a Linda Piknerová, politoložka a absolventka Fakulty filozofické ZČU, proto chtějí tyto končiny legendárnímu cestovateli zprostředkovat prostřednictvím moderních technologií.

“Projekt Zikmund100 po stopách HZ Asií oslavil sté narozeniny pana Zikmunda, Expedice Z101 zase oslaví sté, bohužel nedožité, narozeniny pana Hanzelky a v roce 2022 připomene 75 roků od zrození světového fenoménu HZ,” dodala Linda Piknerová, jejíž úlohou je vypořádat se s nepřehlednou politicko-geografickou situací v Africe a zajistit osu cesty podle původní trasy expedice Hanzelky a Zikmunda, zahájené v roce 1947.

Galerie


Celouniverzitní

Šárka Stará

12. 10. 2020