Univerzitní upír vyzývá k darování krve i plazmy s protilátkami na covid-19

covid-19 Studující Zaměstnanci

Udělejte dobrý skutek a pomozte Transfuznímu oddělení FN Plzeň. Tradiční akce se koná i letos, jen se trochu změnila.

Tradiční akce Univerzitní upír, při níž mohou studenti a zaměstnanci Západočeské univerzity i kdokoliv další  darovat krev Transfuznímu oddělení Fakultní nemocnici Plzeň, se letos kvůli koronavirové pandemii nemůže uskutečnit v klasické dvoudenní organizované podobě.

Tým Univerzitního upíra ovšem i tak vyzývá dárce, aby nemocnici pomohli. Kromě krve tentokrát mohou přispět i cennou plazmou.  „Je velice žádaná krevní plazma od dárců, kteří prodělali onemocnění covid-19 s příznaky. Takzvaná rekonvalescentní plazma totiž obsahuje velmi cenné protilátky. Vyzýváme proto všechny, jejichž zdravotní stav to dovoluje, aby šli darovat krev, případně krevní plazmu,“ obracejí se na veřejnost organizátoři z řad studentů i zaměstnanců ZČU.

Než se dárci na Transfuzní oddělení vydají, mají si ale prostudovat informace na jeho webu, kde kromě podrobností o odběrech během nouzového stavu najdou i aktuální stav krevních skladů a přehled krevních skupin, jež jsou momentálně nejvíce zapotřebí.

Kdo krev daruje díky výzvě Univerzitního upíra, může se o to podělit na facebooku. „Dejte nám vědět, že jste udělali dobrý skutek. Napište nám zprávu, mail nebo komentář k události, můžete přidat i fotku dokumentující váš odběr. Pomůžete nám tak rozšířit upíří statistiku o další dárce i upíří fotoalbum,“ dodávají organizátoři.

Všem dárcům z řad studentů i zaměstnanců ZČU děkujeme!

Celouniverzitní

Pavel KORELUS

11. 11. 2020