Němčina nad zlato: jazykové animace na středních školách pokračují online

covid-19 Tisková zpráva Veřejnost

Online výuka na dvou plzeňských středních školách se neomezuje jen na tradiční předměty. Od poloviny listopadu ozvláštňují hodiny němčiny na Střední průmyslové škole strojnické a Střední odborné škole profesora Švejcara v Plzni jazykoví animátoři Tandemu, kteří s žáky skrz obrazovky hrají hry a interaktivní úkoly k procvičení slovní zásoby. Druhou školou zapojenou do online jazykových animací je Obchodní akademie Plzeň.

Zatímco na SPŠ strojnické a SOŠ prof. Švejcara online jazykové animace v rámci nepovinné němčiny absolvují skupinky žáků ze čtyř tříd od prváků po maturanty, na Obchodní akademii probíhá v rámci výuky ve dvou třídách 3. a 4. ročníku.

Žáci SPŠ strojnické navštěvují animace v rámci kurzu němčiny, který je mimo jejich klasickou školní docházku, tudíž ve svém volném čase. Každá třída má animaci jednou měsíčně,“ vysvětluje Petr Veselý z Koordinačního centra česko-německých výměn mládeže TANDEM při ZČU, které projekt „Němčina nad zlato“ realizuje. Česko-německé jazykové animace na středních školách po celé ČR nabízí již 4. rokem.

Ředitel Tandemu Jan Lontschar doplňuje: „Bylo pro nás příjemným překvapením, že i přes složitou situaci kvůli pandemii koronaviru se nejen školy rozhodly v jazykových animacích letos pokračovat, ale že i němečtí investoři dál projekt finančně podporují. Dokazuje to, že cizí jazyky zůstávají důležitou investicí do osobního rozvoje a vzdělávání a je jedno, jakým způsobem - zda distančně, nebo prezenčně,“ hodnotí Jan Lontschar.

Motivací pro žáky, aby si hodiny němčiny zapsali nad rámec vyučování, je zvýšení jazykové kvalifikace a lepší podmínky na trhu práce. Kromě výuky se žáci za běžných okolností setkají osobně i se zástupci německých společností z Plzeňského kraje a absolvují exkurzi nebo praxi ve firmách.

Projekt probíhá za podpory plzeňského zastoupení Česko-německé obchodní a průmyslové komory a Obchodní a průmyslové komory Regensburg, finanční podpory Plzeňského kraje a firem ADP, AKKA, Alfmeier, Konplan, STREICHER a ZF Engineering.


Koordinační centra česko-německých výměn mládeže Tandem v Plzni a Regensburgu jsou v České republice a Spolkové republice Německo celostátními odbornými pracovišti pro výměnu dětí a mládeže mezi oběma zeměmi. Koordinační centra podporují sbližování a rozvoj všestranných styků a přátelských vztahů mezi mladými lidmi z Česka a Německa.

Celouniverzitní

Mirka Reifová

19. 11. 2020