Rada pro výzkum, vývoj a inovace ocenila ochrannou masku z ČVUT, na které se podílel i tým FEL ZČU

covid-19 Spolupráce Úspěchy

Rada pro výzkum, vývoj a inovace udělila čestné ocenění vědcům z ČVUT za vědecký přínos k řešení problému epidemie COVID-19 v globálním kontextu. Ocenila tak ochrannou polomasku CIIRC RP95-3D, kterou vědci letos na jaře během velmi krátké doby vyvinuli a certifikovali. Součástí týmu byli také odborníci z Fakulty elektrotechnické (FEL) Západočeské univerzity v Plzni.  

 „Stále nemůžeme uvěřit tomu, jaký obrovský pozitivní ohlas se nám podařilo vyvolat. Děkujeme všem, kteří nám tehdy pomáhali – zejména týmu ze Západočeské univerzity, společnostem 3Dees Industries a 3DTech. Společnosti Siemens a Škoda Auto pak byly mezi prvními, které poskytly své kapacity a tiskly masky na speciálních 3D tiskárnách,“ uvedl vedoucí projektové kanceláře Českého institutu informatiky, robotiky a kybernetiky (CIIRC) ČVUT Vít Dočkal, který cenu v rámci slavnostního galavečera Česká hlava převzal.

František Mach a studenti doktorského studia Ondřej Sodomka a Vojtěch Skřivan s podporou dalších kolegů z FEL ZČU uplatnili své znalosti při výrobě polymerních částí respirátoru. Podíleli se na vývoji silikonového výdechového ventilu a silikonového těsnění respirátoru.

 „Vývoj masky ukázal dvě velmi významné záležitosti pro českou vědu i průmysl. První byl velmi rychlý a inovativní přístup našich vědců, kteří v rekordním tempu řešili nedostatek kriticky důležitých ochranných pomůcek, což zároveň pomohlo vědě jako takové v očích české společnosti. Druhou je pak vysoce efektivní spolupráce vědy a průmyslu – rychlý transfer od nápadu po sériovou výrobu, zapojení desítek firem, jejich know-how či výrobních kapacit,“ říká ředitel CIIRC ČVUT Ondřej Velek.

Oceněná maska, která vznikla v rámci centra excelence RICAIP (Research and Innovation Centre on Advanced Industrial Production) se vyrábí pomocí 3D tisku, datové podklady pro tisk se s volnou licencí dostaly do 30 zemí a více než 100 institucí včetně amerického námořnictva či NATO. Další vývoj masky se přesunul na spin-off společnost TRIX Connections, díky čemuž se paralelně podařilo vyvinout masku pro sériovou výrobu a celý technologický transfer dotáhnout až do konce. Masku v licenci vyrábí společnost CARDAM.

Respirátor RP95-M – sériově vyráběný metodou vstřikování plastů - se následně stal jedním z mála ochranných prostředků vyvinutých v reakci na koronavirovou krizi, který byl uveden do sériové výroby a získal certifikaci CE, která je platná nejen v Evropské unii, ale v řadě dalších zemí světa. Masku lze používat opakovaně, díky ověřeným postupům pro sterilizaci a dezinfekci.

„Úspěch ryze českého respirátoru, na kterém se podílela celá řada tuzemských subjektů, mě nesmírně těší. Opět se ukázalo, že česká inovativní řešení mají světový potenciál a že umíme být nápadití a soběstační i ve vypjatých situacích,“ konstatuje vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček a dodává: „Česká maska splňující nejpřísnější parametry FFP3, která prošla plnou evropskou certifikací, je tak v duchu Inovační strategie skvělým příkladem transferu technologií s velkým exportním potenciálem.“

Fakulta elektrotechnická

S využitím tiskové zprávy ČVUT.

01. 12. 2020