Nejlepší Pokoje jsou od studentů Sutnarky

Úspěchy Veřejnost Výstava

Tradiční přehlídka mladého umění Pokoje, která oživuje domy v centru Prahy, pro jejichž prostory vytvářejí účastníci vždy vlastní specifické umělecké projekty, se uskutečnila i letos, navzdory pandemii koronaviru. Organizátoři pouze od základu změnili formát přehlídky a vyzvali studenty, aby tentokrát pro své umělecké vyjádření využili své vlastní pokoje. Mezi pěticí nejlepších pokojů jsou dva od studentů Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara. Výstavu pořádá devátým rokem Containall o.p.s. ve spolupráci s uměleckými vysokými školami.
Odborná porota ve složení Daniela Kramerová, Andrea Průchová Hrůzová a Richard Loskot vybrala k ocenění projekt studentky ateliéru Nová média Elišky Thielové nazvaný Probuzení. Eliščina instalace vznikla během karantény, kdy byla „uvězněna“ na chalupě. "Nemohla jsem si dojít ani do města, jelikož rodiče měli strach, že bych se nakazila. Prohrabala jsem tedy půdu a našla spoustu starých nebo rozbitých věcí, které už by nemohly sloužit svému původnímu účelu a byly by na vyhození. Všechny nalezené objekty (lux, varnou konvici, telefon, sprchu a monitor) jsem vyčistila, přebarvila, trochu upravila a skrze světlo jsem se pokusila jim znovu vdechnout život," popsala autorka svůj projekt.

Druhým oceněným byl pokoj čtveřice studentů ateliéru Malby. Jakub Černý, Barbara Váňová, Kateřina Frgalová a Veronika Zpěváková reagovali ve své site-specific instalaci na slavnou Kafkovu Proměnu a svůj pokoj nazvali Jsme tady. Jsme stále tady. Stále tady jsme. "Ptáme se, v co se teď měníme my? A jak dlouho ještě můžeme být zavřeni ve svých domovech, obklopeni pouze svými věcmi, než shledáme něco podobného jako Řehoř Samsa? Tahle doba nás všechny nepochybně mění a možná už zítra zjistíme, že v zrcadle nevidíme sebe samé, ale jen odrážející se vybavení našeho domu."

Pětice nejlepších pokojů, které byly oceněny finanční odměnou ve výši 10 000 Kč, je do 20. prosince k vidění v prostoru Kampus Hybernská. Do stejného data probíhá hlasování veřejnosti o cenu diváků. Nezapomeňte proto hlasovat pro projekt, který se Vám líbí nejvíce!

Neobyčejný soubor uměleckých počinů, které osobitým způsobem reagují na aktuální situaci z intimního prostředí rozličných domovů, si můžete prohlédnout na webových stránkách, kde naleznete všech 112 přihlášených projektů.


Foto ze slavnostního udílení cen a otevření výstavy: Jan Hromádko



Galerie


Instalace: Jsme tady. Jsme stále tady. Stále tady jsme.

Jakub Černý, Barbara Váňová, Kateřina Frgalová, Veronika Zpěváková

Instalace: Jsme tady. Jsme stále tady. Stále tady jsme.

Eliška Thielová

Instalace: Jsme tady. Jsme stále tady. Stále tady jsme.

Instalace: Jsme tady. Jsme stále tady. Stále tady jsme.

Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara

Lenka THOMAYER OPATRNÁ

14. 12. 2020