Studenti Fakulty filozofické spolupracovali na filmu Plzeň, Klára a já. Podívejte se na něj

Spolupráce Studující Veřejnost

Prolínání osudů třetí manželky architekta Adolfa Loose Kláry za holokaustu a německé autorky s českými kořeny Wolftraud de Concini, která sama zažila vysídlení a o Kláře Beckové-Loosové napsala knihu. To nabízí film Plzeň, Klára a já, na začátku jehož vzniku bylo náhradní řešení autorského čtení knihy Wolftraud de Concini Klářiny boty. Na filmu spolupracovali studentky a studenti germanistiky a slavistiky Fakulty filozofické ZČU v Plzni.
Autorské čtení knihy Klářiny boty se mělo původně uskutečnit v plzeňských Loosových interiérech, ovšem pandemie covid-19 rozhodla jinak. Video začalo vznikat jako náhrada za akci, ovšem nakonec se stalo třičtvrtěhodinovým filmem.

Dokument Plzeň, Klára a já vznikl v produkci Německého kulturního fóra střední a východní Evropy v Postupimi (Deutsches Kulturforum östliches Europa Potsdam) ve spolupráci s katedrou germanistiky a slavistiky Fakulty filozofické ZČU v Plzni. Procítěné líčení krutého příběhu Loosovy třetí manželky mohli první diváci zhlédnout při premiéře 25. února, nyní je film k vidění na YouTube. Podle studentů, kteří se premiéry zúčastnili, je příběh důležitým příspěvkem ke kultuře vzpomínání. 

Hlavním úkolem tvůrců bylo, kromě prvotní přípravy konceptu filmu a přání zpřístupnit celou knihu českému čtenáři, připravit kvalitní české titulky. A právě tvorba titulků se stala předmětem semestrálního projektu studentek a studentů třetího semestru Bavorských studií v rámci výuky tlumočení. Svého úkolu se zhostili velmi profesionálně a precizně, jak může každý posoudit. Studenti svým přístupem dokázali zpřístupnit obsah dokumentu českému publiku relevantní, příjemnou formou, krásnými českými formulacemi v jejich původním překladu (autobiografické pasáže) a pečlivým výběrem a redukcí vznikajícího překladu knihy.

Přesně tak si představuje katedra germanistiky a slavistiky své poslání a výuku: Zpřístupňovat česko-německé regionální kulturní dědictví kvalitně, profesionálně a s nadšením. Dávat studentkám a studentům možnost vyzkoušet si praktické aktivity přímo při studiu a spolupracovat bez ohledu na nesnadnou dobu s významnými zahraničními institucemi. Příležitosti, které mladí lidé v rámci studia na katedře dostávají, i zdařilou kulturní prezentaci města a regionu už ostatně ocenila hejtmanka Plzeňského kraje Ilona Mauritzová i primátor města Plzně Martin Baxa.

Video


Fakulta filozofická

Naděžda Hlaváčková

08. 04. 2021