Čtrnáctý ročník středoškolské programovací soutěže PilsProg vyhrál gymnazista z Brna

Další vzdělávání Soutěž Veřejnost

V sobotu 27. března proběhlo finále již 14. ročníku programovací soutěže pro středoškoláky PilsProg, kterou každoročně pořádá katedra informatiky a výpočetní techniky Fakulty aplikovaných věd. Vzhledem k epidemiologické situaci proběhlo i v letošním roce finále online.

Soutěže se z pohodlí svých domovů zúčastnilo 11 nejlepších, kteří vzešli z kvalifikačního kola. Do něj se mohli zájemci registrovat již od 5. listopadu loňského roku. Kvalifikační kolo pak oficiálně začalo 14. ledna.

V letošním roce se do soutěže zaregistrovalo 30 studentů z různých středních škol z celé České republiky. Jejich úkolem bylo vyřešit co nejvíce ze šesti programovacích příkladů, přičemž řešení mělo být nejen správné, ale i efektivní. Alespoň jednu úlohu úspěšně vyřešilo 15 soutěžících. Nejoblíbenější byl úkol Okno, s nímž si poradili všichni, a nejtěžší úlohou kvalifikačního kola byla na základě počtu úspěšných řešitelů úloha Řeky, kterou pokořilo pět středoškoláků. Všechny úlohy kvalifikačního kola se podařilo splnit třem soutěžícím. Úspěšnými řešiteli kvalifikačního kola se stali ti, kteří zvládli alespoň dvě úlohy, a všichni tito úspěšní řešitelé se probojovali do finále, ve kterém se utkali o hodnotné ceny.

Průběh finále byl napínavý až do samotného konce, protože všech pět finálových úloh se nakonec nepodařilo vyřešit nikomu a úloha Ostrovy zůstala dokonce nepokořena. Finalisté na zlaté a stříbrné příčce vyřešili shodně čtyři úlohy, a tudíž o jejich pořadí rozhodovala rychlost, o bronzové místo pak bojovali Kristýna a Adam, přičemž oba vyřešili tři úlohy, nicméně Kristýna o necelých 15 minut rychleji.

Kromě zmíněných Ostrovů se mezi těžké zařadila i úloha Zachraňte Sněhurku, kterou vyřešili pouze studenti na zlaté a stříbrné příčce. Museli si poradit s následujícím problémem:
Trpaslíci shánějí pomoc pro otrávenou Sněhurku a na svoji výpravu vyrazí vozem taženým spřežením hopkavých veverek speciálně vyšlechtěných pro tento účel. Nicméně k tomu, aby veverky běžely, je potřeba je pravidelně krmit. Spřežení na každý kilometr spořádá jednu houbu, a to buď hříbek, nebo muchomůrku. Muchomůrky ale veverkám navíc dodávají odvahu, aby se nezalekly vlka nebo se nezastavily před prudkým kopcem, proto je potřeba na některých úsecích trasy krmit veverky pouze muchomůrkami. Spřežení uveze maximálně 100 hub, ale na trase se nacházejí speciální místa, kde lze houby dokoupit, avšak jejich cena se liší. Úkolem tudíž je stanovit nejnižší cenu, kterou trpaslíci za tuto záchrannou misi zaplatí, pokud na začátku nevlastní vůbec žádné houby.

Po skončení soutěže proběhlo prostřednictvím Google Meet vyhlášení výsledků a prezentace řešení úloh. Pořadí na stupních vítězů bylo následující:

  1. Jiří Kalvoda (Gymnázium Brno, třída Kapitána Jaroše)
  2. Václav Janáček (Gymnázium Brno, třída Kapitána Jaroše)
  3. Kristýna Petrlíková (Vyšší odborná škola a Střední průmyslová škola, Jičín)

Děkujeme generálnímu partnerovi soutěže, kterým je firma CCA Group, a.s., všem finalistům děkujeme za skvělé výkony a gratulujeme výhercům. Již nyní se těšíme na příští ročník programovací soutěže pro středoškoláky, který snad již proběhne v prostorách budovy Fakulty aplikovaných věd.

Fakulta aplikovaných věd

Zuzana Majdišová

12. 04. 2021