Studenti Sutnarky se podíleli na publikaci Tábor 600 let

Spolupráce Studující Výstava

Město Tábor slavilo v roce 2020 šestisté výročí svého založení. Při této příležitosti se Husitské muzeum rozhodlo vytvořit výstavu, která by přiblížila příběh starobylého města a jeho obyvatel. Vedení muzea oslovilo vedoucí ateliéru Didaktické ilustrace Renátu Fučíkovou, aby se svými studenty připravila výtvarnou část expozice.

 „Vypravila jsem se proto do Tábora s Kateřinou Kotyk, Petrou Šestákovou, Anetou Kochovou, Klárou Pavlovcovou, Lin Pylaevou, Evou Bartošovou, Aksanou Pratskevich, Michaelou Neuhöferovou, Petrou Horákovou, Adélou Beznoskovou, Viktorií Sýkorovou a Martinem Kelblem. Ke spolupráci na grafické úpravě výstavy jsem pak přizvala i studentku navazujícího magisterského ateliéru Grafický design, Uyangu Undarmaa. Společnými silami jsme vytvořili rozsáhlou výstavu rozprostřenou v celém patře Starého paláce, jak se říká středověké radnici na táborském náměstí, kde Husitské muzeum sídlí," popisuje Renáta Fučíková. 

Podle Jakuba Smrčky, ředitele Husitského muzea v Táboře, byla výstava Tábor 600 let připravena jako jedno z možných doplnění nové stálé expozice v Bechyňské bráně, a pohlíží na historii města širokoúhle, ilustrativně a emotivně. "Díky objevné spolupráci pracovníků Husitského muzea s mladými tvůrci z plzeňské Sutnarky je tento pohled představen na výstavě ve Staré radnici a pro delší čas zachycen v doprovodné knize," doplňuje ředitel. Výstava byla zahájena 11. září 2020 (více o slavnostním zahájení naleznete na webu fakulty) a bude opět zpřístupněna v okamžiku, kdy budou znovuotevřeny české kulturní instituce. Výstavou je možné projít virtuálně.

Obsah výstavy v publikaci proměnilo Husitské muzeum na konci roku 2020. Graficky ji opět upravila Uyanga Undarmaa a využila většinu ilustrací studentů ateliéru Didaktické ilustrace. „V knize Tábor 600 let se tak můžete seznámit s městem v zrcadle staletí, s životem obyvatel města i s pamětihodnostmi Tábora. Výstava, kniha i město samotné rozhodně stojí za Vaši pozornost," dodává vedoucí ateliéru Renáta Fučíková.

Zájemci mohou knihu pořídit na stránkách Husitského muzea.

Galerie


Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara

Lenka THOMAYER OPATRNÁ

23. 04. 2021